hits

- Riktig at dopingvarsleren Stepanova ikke får delta i OL

kommentarer


Tom A Schanke. Foto: NTB Scanpix.
 

Skrevet av: Tom A. Schanke, idrettshistoriker

En rekke russiske medaljekandidater blir nå nektet deltakelse i Rio-OL. Det har vakt voldsom oppmerksomhet, og til dels raseri, verden rundt over at IOC gjennom sitt vedtak om at ingen tidligere dopingdømte russiske utøvere får delta i Rio-OL gjør det umulig for dopingvarsleren Julia Stepanova å delta i Rio-OL.  Hun ble som kjent dopingtatt i 2013.  Enkelte ureflekterte personer går så langt som til å hevde at grunnen til at forbudet mot tidligere dopingdømte utøvere kun er innført for å slippe at Stepanova stiller til start. Dette anser jeg for å være utslag av et øyeblikks hysteri. I den anmeldte russiske troppen på 387 utøvere finnes det en rekke tidligere dopingdømte utøvere som når blir nektet deltakelse.  Bl.a. Russlands store svømmestjerne Julia Efimova og store vektløfter Tatjana Kasjirina får ikke delta. De er begge tidligere dopingdømt. Begge ville ha vært opplagte medaljekandidater i Rio. Og det finnes mange andre medaljekandidater som nå blir nektet deltakelse. Dette er noe som virkelig svir for Russland! Det er det som er grunnen til at IOC har fattet vedtaket om forbud mot tidligere dopingdømte utøvere, ikke å sørge for at Stepanova ikke får delta.

Burde dopingvarsleren Julia Stepanova ha vært unntatt for vedtaket?

Jeg tilhører de som mener at det er riktig ikke å la Stepanova være unntatt for vedtaket, slik IAAF har gitt grønt lys for. Stepanova er ikke i trening. Hun befinner seg i dekning sammen med mann og barn, antakeligvis et sted i USA, og har derfor ikke hatt mulighet til å trene som hun tidligere har gjort. Derfor er hun ikke i nærheten av å være kvalifisert til OL på 800 m. Etter min mening var det en misforstått honorering av dopingvarsleren å invitere henne til å delta i årets EM. Hun ble slått med over en langside i forsøket på 800 m og ble registrert som disket. Det var direkte pinlig å se på. Nå mener altså WADA og sentrale enkeltpersoner at det er en skandale at Stepanova ikke får løpe i OL. De mener med andre ord at hun burde ha fått løpe i OL, og vise for hele verden i hvor dårlig form hun er. 

Personlig synes jeg IOC?s løsning på problemet Stepanova er en mye bedre løsning. IOC har nemlig besluttet å invitere Stepanova og mannen hennes som IOC?s æresgjester under OL. Dermed viser IOC at de setter pris på Stepanova dopingvarsling, samtidig som de sparer henne for en ydmykende og pinlig opptreden på 800 m i OL.  

Jeg er antakeligvis i mindretall i denne saken, men det tåler jeg godt. Når alle «brushodene» får roet seg litt og tenkt seg om tror jeg flere av dem vil falle ned på mitt standpunkt.