hits

Homokampen vinnes ikke med rosa tanga og billig eurotrance

kommentarer
Oslo 20160625.Oslo Pride-parade. Homofile, lesbiske, transpersoner og støttespillere deltok under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Fra årets Oslo pride-parade. Jesper Schildger (Innfelt) Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/Privat

Av Jesper Schildger

Vi har dessverre fortsatt en lang vei å gå for å bli respektert på lik linje med heterofile - for å bli assosiert med hvem vi er, hva vi mener og hva vi oppnår, i stedet for hvilket selskap vi foretrekker i sengen.

Som hendelsen i Orlando har vist oss, mener fortsatt noen at legningen vår er det som identifiserer oss som personer.

Vi er mer enn legningen vår, og vi er like «normale» mennesker som alle andre.

Dette skal naturlig nok feires, vises og kjempes for ved å danse ned Karl Johan i rosa tanga.

Les også: De sier homofile må dø - hvorfor får de klapp på ryggen?

Overkommunisere seksualitet

For all del: Fest og ha det artig. Hvem som helst kan få gå i undertøy på gaten for min del, men vær så snill: Ikke bruk en så viktig politisk verdisak som unnskyldning for å gjøre det.

Jeg vet ikke med dere, men jeg har aldri oppnådd noe med en homofob ved å kle av meg foran han/henne, overkommunisere min seksualitet og drikke meg uanstendig full.

Les også: Homofili er ikke en synd

Jeg vet at dette kommer til å provosere mange, og minst like mange kommer til å misforstå, men prøv å forstå: Jeg er ikke egentlig en homofob homofil.

Jeg bare prøver å si at jeg ser det ulogiske ved å kjempe for en sak på samme måte i dag som vi gjorde på 1970-tallet.

Les også: Å sette skapet på plass

Trenger nye taktikker

Den gang handlet det om å bli sett og anerkjent. Vi er kommet lenger i 2016 enn som så, og nå handler det om å bli akseptert og respektert.

Ergo trenger vi nye taktikker for at «røkla» skal ha troen på at vi kan være ambisiøse karrièremennesker, gode foreldre, troverdige blodgivere, monogame partnere og en venn, et søsken, et barn eller en forelder man kan være stolt av, til tross for en privatsak som «unormal» legning.

Jeg vil en gang i livet ha hus, bil, jobb, partner, barn og hund. Jeg tror det blir lettere for meg hvis de rundt meg ikke assosierer meg med glitrende englevinger, rosa tanga og billig eurotrance.

 

Mye mer å være stolt av

Jeg respekterer de som ønsker å delta i Oslo Pride 2016, og jeg tror mange har veldig godt av å ha muligheten til å uttrykke seg på denne måten én gang i året sammen med likesinnede, men jeg går ikke i paraden selv.

I 2016 tror jeg det skader inntrykket av LGBT-samfunnet mer enn det gjør godt.

Bare det at man fortsatt kan snakke om «LGBT-samfunnet» synes jeg sier litt om hvordan en slik feiring kan avskjære og distansere oss fra det samfunnet vi ønsker å bli inkludert i, og hvor lang vei vi fortsatt har å gå.

Ha det gøy, vær stolt, men husk at du har mye mer å være stolt av enn bare hvem du finner tiltrekkende.

Innlegget ble først publisert hos Aftenposten.