hits

Å sette skapet på plass

kommentarer
Oslo 20150908.Petter Stordalen lover overnattinger for flyktninger. Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Nordic Choice Hotels, med Stordalen i spissen, tilbyr Utlendingsdirektoratet 5000 hotellovernattinger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av Petter Stordalen

På den andre siden av det totale mørke, finnes farger. Ja, hele regnbuen faktisk.

Enhver god homohistorie starter med spørsmålet: Når oppdaget du det først? Jeg vil si en gang mellom «La det svinge» med Bobbysocks og «Kiss» med Prince. Jeg hadde tatt med meg lillesøster til Oslo for å studere bøker, tall og hovedstadens forlystelser. Så fant vi oss en liten toroms nederst i Trondheimsgata, der jeg kunne sove på sofaen i stua og passe på hvem som fikk passere inn på søsters soverom.

I vår lille leilighet på Grünerløkka, 14 mil fra Porsgrunn, satte min søster skapdøra på gløtt. Og etter et par runder mellom gangen og stereoanlegget, befant jeg meg et sted på kjøkkengulvet i duett med Cindy Lauper. «I see your true colors - shining through!»

Les også: Kjære norske, heterofile, hvite - hvor er det du gjemmer deg?

Omtrent samtidig som det store jordskjelvet i Mexico City, skapte min søster ikke så rent små rystelser blant prektige Porsgrunnere. Og jeg kunne fillerista hele gjengen. Mitt største homosjokk, om jeg får sitere tabloidene, ble ikke utløst av min søster. Det kom fra det skredet av fordommer som møter annerledeshet i en liten by. Jeg debuterte som homoaktivist i en alder av 24. Jeg er vervet på livstid.

Les også: De sier homofile må dø - hvorfor får de klapp på ryggen?

Fra de glade dager, da Eurythmics sang «Be yourself tonight», har jeg fylt huset mitt, kontoret mitt og alle Nordic Choice-hoteller med homofile, lesbiske og alle mulige barn av regnbuen. Fra første dag, har mangfold vært en av de viktigste elementene i kulturen i Nordic Choice Hotels. Med rom for alle, og blikk for den enkelte. Toleranse skaper trygghet, trygghet gir åpenhet. Et åpent rom for å være annerledes. Vi ser at en fargerik arbeidsplass bringer fargerike løsninger.

Innlegget fortsetter under bildet. 

Foto fra Oslo pride 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En sommerdag for åtte år siden kunne jeg kaste ris over min søster og hennes vakre, hvite brud. Jeg tørka tårer med et lite rosa lommetørkle mens de ropte ut sin store kjærlighet for et hundretalls utvalgte fra familie, venner og Bergen by.

Les også: Hatet mot homofile i islam

Jeg har fått med meg at ordet er fritt, så jeg velger å legge inn et par setninger for homosaken. Annerledeshet er en ressurs. Det er også en menneskerett. Jeg skal reise meg opp og applaudere for alle som spretter eller smyger ut av skuffer og skap, hjemme og ute. Og alle som gjør det lettere å komme ut. En liten klapp på skulderen til alle som vier de homofile, lesbiske, bifile og transpersoner respekt og rettigheter.

 

 

Det burde være en selvfølge. Noen har ikke fått det med seg. Så la oss gi dem en tydelig beskjed. Sett skapet på plass! Neste helg så feirer vi Pride paraden. Min oppfordring er enkel: Still deg opp langs ruta. Vis at du er en del av det store fellesskapet som hyller det som er annerledes. Se på. Smil. Syng! Eller dans med om du tør. Ta med ungene dine.Vis at det er rom for alle, at de kan være den de vil. Men viktigst av alt: Dra dit. Vær der for de som ikke kan.

På den andre siden av det totale mørke, finnes farger. De er fine hver for seg. Men aller vakrest er de sammen, i en deilig fargesprakende bukett av mennesker.

Innlegget ble først publisert på Petter Stordalens blogg.