hits

Hei, kjære. Her er 15 regler for ditt og mitt sosiale liv den neste måneden

kommentarerSkrevet av: William Fuglset, frilanser i sporten i Nettavisen

Fotball-EM 2016 nærmer seg med stormskritt, men ikke enhver fotballsupporterfrue er klar over hvordan de skal forholde seg til den månedslange moroa.

Facebook-gruppa «Manchester United Fans» la ut et sett med regler for koner, kjærester og partnere før VM i Brasil for to år siden, og jeg har tatt meg friheten til å tilpasse reglene før mesterskapet i Frankrike sparkes i gang om noen dager. Retningslinjene er klare, og burde være enkle å forholde seg til. Dersom det finnes fnugg av tvil, anbefales det å printe ut listen og henge den opp på en godt synlig plass i stuen.

Som jeg gleder meg til den neste måneden. Stort mer er det ikke å si.

15 REGLER FOR DITT OG MITT SOSIALE LIV DEN NESTE MÅNEDEN

Den neste måneden arrangeres fotball-EM i Frankrike. Fra fredag 10. juni klokken 21.00 til søndag 10. juli klokken 23.00 (med forbehold om ekstra tid til eventuelle ekstraomganger og straffesparkkonkurranse i finalen) gjelder disse reglene i min og din husstand:

1. Les sportsseksjonen i avisene, hver dag. Alt. Oppdater deg på sportskanalen med jevne mellomrom. Da, og kun da, har vi noe å snakke om. Gjør du ikke dette, har du ingen rett til å føle irritasjon eller frustrasjon fordi jeg ignorerer deg.

2. Er du på besøk hos meg, uanmeldt eller invitert, er fjernkontrollen min.

3. Når jeg er hos deg, uanmeldt eller invitert, er fjernkontrollen min.

4. Kamptidspunktet er hellig. Dette varierer fra dag til dag, men som oftest gjelder det fra klokken 15-17, 18-20 og 21-23, pluss eventuelle ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. OBS! MERK DEG DISSE TIDSPUNKTENE! Det skal ikke snakkes under disse tidspunktene. Ikke under noen omstendigheter.

5. Dersom du, til tross for alle advarsler, forstyrrer meg under kamper: vit at jeg er døv og blind (med mindre jeg ber om påfyll av mat og drikke). Ikke forvent at jeg er til stede, svarer deg, ser på deg, åpner dører, svarer på telefon eller melding under kamper.

6. Dersom du må passere tv-en under kamp, enten det er hos deg eller hos meg, får du gjøre det. Krypende. Uten å distrahere eller lage lyd.

7. Det er en god idé å kontinuerlig fylle kjøleskapet med drikke og fryseren med isbiter. Om dette gjøres, lånes tv-en (din eller min) til deg for fritt bruk mellom klokken 06.00 og 08.00 om morgenen. (Dersom det ikke går repriser eller oppsummeringer.)

8. Repriser, intervjuer og kamper sendt i opptak er meget, meget viktige. Ikke snakk under dem. Dersom jeg allerede har sett det tidligere, spiller det ingen rolle. Ikke snakk. For øvrig henviser jeg til punkt #2 og #3 på denne listen.

9. Ikke si: «Det er for fint vær til å sitte inne og se på tv.» Det er en løgn.

10. Aldri, noensinne, si: «Det er jo bare 22 menn som springer etter en ball.» Du vil bli utvist fra leiligheten, min eller din, umiddelbart. Også fraser som: «Det er jo bare et spill», «Når er kampen ferdig?» eller «De vinner sikkert neste gang» fører til ekskludering.

11. Dersom noen av dine venner får barn, eller inviterer til bryllup eller bursdagsfest, får du svare et av følgende alternativ:
a) Vi kan ikke komme.
b) Vi kan ikke komme.
c) Vi kan ikke komme.

12. Dersom noen av mine venner inviterer til å se fotball-EM hjemme hos dem, må du være klar til å dra i løpet av fem minutter.

13. Om du inviterer til grillfest, beachparty eller andre sosiale sammenkomster som foregår utendørs, må du forsikre deg om at det finnes en storskjerm med tilkobling til både NRK nett-tv og TV 2 Sumo på stedet, med fullt lydanlegg, i et område som er skjermet fra resten av festen så kampen kan sees i ro og mak. Ta i betraktning at sommerkveldene er lyse her i landet. Det beste er å utsette festen til august.

14. Datoene 23. juni, 24. juni, 28. juni, 29. juni, 4. juli, 5. juli, 8. juli og 9. juli er kampfrie dager. Dersom vi mot formodning er pålagt sosial omgang, må det gjøres disse dagene, på de tidspunktene det ikke er analyser, vurderinger og oppsummeringer på tv.

15. Aldri, under noen omstendigheter, si: «Jeg er glad for at det bare er EM hvert fjerde år.» Det er en kunnskapsløs ting å si. For det første er det ikke en god ting. For det andre er det VM om to år. For det tredje finnes det Tippeliga, Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, FA-cup, Cup of Nations, Copa America, EM-kvalifisering og VM-kvalifisering å fylle tiden med.

Takk for samarbeidet. Glad i deg.