hits

Du som tror du har rett til å slå din kone, din kjæreste eller samboer - skam deg

kommentarer

Av Mahira Karim, Student fra Lier

En ofte brukt innvending innvandrerkvinner kan komme med etter å ha beskrevet en brutal hendelse hjemme, innenfor husets fire vegger, er: «Men han sier han elsker meg. Og jeg kan ikke gjøre noe uansett, hva kommer folk til å si?

Blåmerker rundt halsen og sår under øyene er kanskje det mest vanlige å vitne.

Innlegget ble først publisert hos Drammens Tidende. 

Å høre dette over en kopp kaffe i ny og ne, eller bevitne disse sårene hos dine bekjente, gjør at tårene renner av smerte og følelsen av sympati dukker opp for disse kvinnene. Så kommer sinnet og tar taket. Hvor naiv er det mulig å være? I mars publiserte Aftenposten en undersøkelse som viser mørke tall for vold mot barn blant familier med innvandrerbakgrunn. Abid Raja forklarer til Aftenposten hvordan en viss grad av vold utøvd av mannen i familien ovenfor kvinner og barn blir brukt for å disiplinere dem. Slik Abid Raja sier det: «Det gjør meg kvalm».

Nok er nok! Hvor lenge skal kvinner bli undertrykt? Og hvor lenge skal de svake holde sine egne hender foran munnen sin?

Ja, jeg sier det rett ut: Undertrykkelse i form av vold skjer rundt oss, i storsamfunnet og i innvandrermiljøet. Vold mot kvinner skjer. Det skjer i Norge. Det skjer i dag. Det skjer faktisk akkurat nå.

Les også: Til alle kvinner som bruker hijab og til alle kvinner og menn som støtter bruk av hijab

Jeg er innmari lei av den bøtta som er fylt av ærekrenkelse, patriarkalisme, baksnakking og drittslenging vi med innvandrerbakgrunn har drasset med oss fra opprinnelseslandet vårt.

Vi tar til oss denne bøtta av konsepter og pynter både vegger og vinduskarmer i våre hjem. Vi lar våre ytterste skall reflektere flotte familieverdier og likeverd, mens mange kjemper hver eneste dag ved tanken på hvor råttent og skittent dette fort kan bli.

Dessverre hemmer denne bøtta det mangfoldige og de rike skikkelsene vi har.

Hvorfor har vi latt skape en kultur der en kvinne føler det er mer riktig med tålmodighet i stedet for å si fra at hun er et offer i sitt eget hjem?

Hvorfor har vi latt familiens ære komme foran individets trygghet?

I et slik kollektiv lar vi jenta føle skam over å være et offer og lar henne bli presset til å kjempe hardt for at storfamilien ikke skal bli rammet. Men vet du hva, skammen ligger ikke hos kvinnen som offer, skammen ligger hos overgriperen. Som oftest en mann!

Ifølge FN vil 35 prosent av alle kvinner i løpet av livet oppleve vold.

Og over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt. Norge er ikke en av dem.

Vold mot kvinner er ikke en privatsak og vi med innvandrerbakgrunn må slutte å behandle det slik.

Vi må slutte å leve parallelt med æres- og mannsdominerende kulturen vi har måttet forholde oss i hjemlandet.

Sett bort fra kvinner med innvandrerbakgrunn utsettes 16.000 norske kvinner for vold hvert år.

Les også: Seksuell reform i Islam

Bare et av ti overgrep anmeldes (Ifølge Whocares). Vold mot kvinner er ikke kun å finne i innvandrermiljøet, men også i det norske samfunnet.

Vi har fått friheten til å si ifra, så hvorfor gidder vi sjelden å bruke den?

Så til deg som tror du har rett til å slå din kone, din kjæreste eller samboer. Skam deg! Ikke våg å si at hun er hysterisk, ikke våg deg å unnskylde dette med sinne, ikke våg å gjemme deg bak din tolkning av hellige skrifter og si at det er din rett å slå din kvinne.

Hvert eneste hellig skrift fremmer et harmonisk forhold mellom mann og kvinne. Du har misforstått konseptet med rettigheter om du mener det er din rett å slå.

Les også: Vold i minoritets-familier

Og du har gått glipp av fundamentale humane verdier når du tyr til vold og mener du gjør det fordi du elsker henne.

Å la kvinnen føle seg som det svake ledd i slike situasjoner er et problem vi selv har skapt og det har gått i generasjoner.

Det ligger en sannhet i at dette er et problem som tar tid og energi, og ikke minst endring av samfunn og miljø.

Det første steget er å gidde å se alvoret i det og for engang skyld ta konsepter som ærekrenkelse og patriarkalisme, slenge det i en koffert og kaste den ut i helvetes munn.

Innlegget ble først publisert hos Drammens Tidende.