hits

Denne dagen bør alle i Norge ha fri

kommentarer
(Bilde 1) SANKTHANSBÅL: Når du kjenner varmen fra årets sankthansbål, viderefører du eldgamle tradisjoner. Våre forfedre trodde trolig at ilden kunne styrke sola. (FOTO: Bård Løken / Samfoto / NTB scanpix) FOTO: Løken, Bård / DIGITALBILDE 48,5 MB TIF 23.01.07 10:55
Foto: NTB Scanpix

Av Johannes Haugen

Jeg ser at Fagforbundet og andre organisasjoner vil gå til rettssak mot Tønsberg kommune for å få tilbake santhansdagen som fridag i byen. DET synes jeg er flott. Selvsagt bør vi feire årets lyseste natt i Nordkalottlandet Norge! Hele landet bør gjøre det. Enten gjøre som Estland og Latvia: Ha fri den 24 juni eller som Sverige og Finland: Ha en «midtsommerdag» den lørdagen som ligger nærmest «solsnu».

Les også: Derfor feirer vi sankthans

Dagen var helligdag fram til 1770 da den ble avskaffet av danskekongen. På tross av dette, ble den feiret som fridag i deler av landet helt opp til vår tid.

Jeg synes at man bør se på en del av de andre fridagene vi har og eventuelt avskaffe dem. 2. pinsedag har mange land allerede droppet, og nesten ingen vet vel hvorfor vi feirer Kristi Himmelfartsdag. En fridag for å feire årets lyseste natt ville kunne bli en tverrkulturell fest.

Les også: - Flytt sankthansaften