hits

Få opp ørene, Høie!

Av Generalsekretær Anders Hegre, HLF (Hørselshemmedes Landsforbund)

Mens regjeringen bruker millioner av kroner på anti-røyk og bilbeltekampanjer, er det ingen som bryr seg om at en million nordmenn er hørselshemmet om fire år.

Kan det nytte å ansvarliggjøre helseminister Bent Høie når det gjelder det faktum at stadig flere av oss får hørselsskader? Vi mener det, og vi føler en forpliktelse til å slå alarm.

Den nye folkesykdommen
Har du hørt hva tinnitus er? Denne lyden som kan drive folk til selvmord og som har fått tilnavnet «Djevelens orkester»? Hør gjerne lyden her før du leser videre:

Hvor er ministeren?

Årets nasjonale kampanje «Hvert øre teller» har fokus nettopp på tinnitus, og vårt mål er å nå ut til barn og unge med budskapet «pass på ørene dine». I dette arbeidet etterlyser vi nå et langt sterkere engasjement fra helseministeren når det gjelder våre ører.

Famler i blinde

Per i dag finne det ikke en helhetlig hørselspolitikk, fordi Staten verken har tall, fakta eller erfaringsbakgrunn om hørselsproblemer. Ingen helseminister har siden 90-tallet undersøkt dette alvorlige samfunnsproblemet. Siden Høie ikke har etablert egen kunnskap, og heller neglisjert dette området, blir det selvfølgelig vanskelig å utarbeide en effektiv politikk med de gode tiltak. Statsråden befinner seg dermed i det store sorte hullet av kunnskapsløshet, mens hørselsskader i befolkningen bare vokser i omfang.

De unge rammes

Det finnes heldigvis en vesentlig statistikk om hørsel. Den er utarbeidet av Forsvaret. Statistikken er svært dyster. Fra 2008 til 2012 var det en syvdobling av hørselsskader blant de unge som møtte til sesjon. Man skulle kanskje tro at Bent Høie ville kastet seg rundt å aktivisere sitt tunge helseapparat for å sette hørsel på dagsorden, men virkeligheten er at han så langt ikke har prioritert dette helseområdet. Han har heller valgt merkevareforbud på snusbokser og sigaretter som en av sine store fanesaker, og snudd et døvt øre til de mange advarsler som har kommet om hørselsskader.

Innlegget fortsetter under bildet.

Young woman suffering from noise pollution, and holding her ears.
Foto: Colourbox

En milepæl

Hva Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener blir gjerne lyttet til av statsledere over hele verden. For første gang har WHO slått alarm om hørselsskader blant unge. Organisasjonen vinker med sine røde flagg og kan fortelle at 1,1 milliard unge mennesker står i fare for hørselsskader som følge av høy lyd rett i øret.

Nå starter vi

Vi i Hørselshemmedes Landsforbund starter vår aksjon ?Hvert øre teller? foran Stortinget 24. mai. Der kan alle ta en gratis hørselstest og få vite mer om tinnitus. Bent Høie bør komme innom for å finne inspirasjon til å starte arbeidet med å gi Norge og nordmenn en hørselspolitikk. I dag har vi nemlig ingen.

2 kommentarer

Det at denne artikkelen står så langt ned på siden viser hvor lite det blir opplyst om Tinnitus. Tinnitus er for mange en totalt ødeleggelse av livskvalitet. Personlig har jeg Tinnitus på begge ører. Jeg har skrevet på min egen blogg om hvordan jeg opplever dette daglig. Noen dager vil jeg helst bare glemme. Hvorfor helsemyndighetene ikke har fått dette på dagsordenen er egentlig ganske utrolig. For det er de som ikke greier og være i arbeid, noe de helst vil, men greier det bare ikke. Skoletiden blir ødelagt for barn. Nå burde både myndighet og media få denne plagen/lidelsen opp og ut. Ungdom i dag går med høy lyd mot ørene i timevis i form av mobil med musikk og øretelefoner. Det kan gå bra i noen år men brått er hverdagen ødelagt av de skader de selv påfører seg gjennom musikk og mobil.

http://johnsrud.blogg.no/m_102015.html

Sander Gallbert

Sander Gallbert

Det hadde vært interessant å høre hva HLF mener kan være årsaken, til syvdoblingen av hørselsskader blant unge rekrutter. For meg virker det åpenbart at det må være den økte bruken av ørepropper og hodetelefoner (det er i hvert fall vanskelig å se andre faktorer, som har økt like sterkt), og i så fall ville jeg skrevet det - klart og tydelig.

Skriv en ny kommentar