hits

Det er en god grunnregel å vise folkeskikk

kommentarer

Å kriminalisere grupper og personer du enten ikke liker - eller ikke er enig med - er både drøyt og dumt.

Av Stian Røsvik Bjørstad, talsmann for spillselskapet Comeon

Mina Gerhardsen er som regel både klok og har folkeskikk, men i spilldebatten går det ofte over stokk og stein for Actis-lederen.

Gjennom oppslag i Dagens Næringsliv og gjennom sin blogg i Nettavisen, tar Mina denne uken kraftig til ordet for å straffeforfølge alle som kan tenkes å bidra til PR og markedsføring for utenlandske spillselskaper. Hun henviser til en ny rapport Actis ( Rusfeltets samarbeidsorgan) har fått utarbeidet ved hjelp av Advokatfirmaet Hjorth, som konkluderer med at spillselskapsmedhjelpere kan legges i jern og arresteres.

Så langt er det bare Mina og Hjorth som har kommet til denne konklusjonen. Egentlig ikke så rart. For slik loven tolkes og praktiseres er det overhode ingenting ulovlig ved å bistå spillselskapet med ulike tjenester. Og slik kommer det naturligvis til å fortsette å være. 

Les også: De bryter loven og må stoppes

Det vet Mina Gerhardsen også. Derfor er det ikke helt overraskende at hun ikke ønsker å offentliggjøre Hjort-rapporten heller. Selv om hun i utgangspunktet lovet å gjøre det. AP-kollega, idrettspresident Tom Tvedt kan nok fortelle Mina alt om hvor smart det er å droppe åpenhet...

Så hvorfor kaster en vanligvis fornuftig kvinne bevisst blår i øyene på lesere av DN og Nettavisen?

Mina Gerhardsen har i årevis vært en glødende forkjemper for Norsk Tippings spillmonopol. Hovedfienden har vært - og er - utenlandske spillselskaper.

Som rådgiver og statssekretær i flere AP-regjeringer, lot hun sjelden sjansen gå fra seg til å forsvare tippemiddelordningen. Nå bruker hun sin posisjon som generalsekretær i Actis til å fremme samme sak - og ingen tjuvtriks er for grove.

For det er slettes ikke uproblematisk at en som jobber for de mest vanskeligstilte i samfunnet, misbruker den samme stillingen til å kriminalisere mennesker som bevislig ikke gjør noe galt. Mobbe uskyldige tredjepartsgrupper som over natta må berolige familie og venner om at de tross alt er lovlydige. Til alt overmål ved å dytte spillavhengige foran seg.

Det er ikke straffbart å ha dårlig stil, Mina. Derimot det er lov å vise folkeskikk.