hits

Russelåt i Bergen: - Kvalmt som faen

kommentarer

Hvor kommer behovet for å omtale jenter som horer og tøser fra? Og hvorfor blir det akseptert?

Av Katherine Ferguson, Bergensavisen

De tuller, men vil provosere, sier de. De tøffe guttene som i kraft av sine verv i russestyret er forbilder for andre russ. Russelåten deres «Hjemmesnekk» er definitivt egnet til å provosere. Men med tekstlinjer som «Slayet mer fitte enn Hitler slayet jøder», er det vanskelig å skjønne hvor humoren ligger.

BAs Katherine Ferguson. (Foto: SKJALG EKELAND)

I tirsdagens utgave av Bergensavisen kom det frem at flere russegutter lager låter med et svært seksualisert kvinnesyn.(krever betaling) I låten som russebussen «the Void» i Bergen har laget, omtaler de jenter som horer, tøser og fitter. De har en tekstlinje som sier «slayet mer fitte en Hitler slayet jøder.

Les også: Reagerer på grove russelåter: - Vi er ikke objekter

Låten føyer seg inn i rekken av stadig drøyere eksempler fra de siste årenes russeferinger. Referansene til hip-hop- og rap kulturen er åpenbare, men ekstremt lite raffinerte. Som kvinne blir jeg sint når jeg hører tekstene til «Trillmatic» og andre russebusser. Men mer enn noe annet blir jeg forundret.

At russen har lyst til å slippe seg løs og feste etter 13 års skolegang, er forståelig. Hvor behovet for, og ikke minst aksepten for, å lire av seg fraser som «Er du inni denne bussen, kom deg ned på kne», kommer fra, er derimot vanskelig å fatte. Åpenheten og kunnskapen om seksuelle overgrep og konsekvensene av rusmisbruk er større nå enn da jeg var russ for 20 år siden. Likestillingen har, i hvert fall på noen områder, kommet lenger. Jenter er i flertall på mange av de mest prestisjefylte studiene.

Les også: Årets russelåter 2016: Dop, sex og russebuss

Likevel har det i samme periode vokst frem en kultur der jenter tilsynelatende aksepterer å bli fremstilt som objekter til disposisjon for å tilfredsstille de «kule» guttenes lyster. Som mor lurer jeg på hvor foreldrene til russen som lager disse låtene er. For ja, de er over 18, men foreldrene har fortsatt innflytelse - om de tør å stille krav og spørsmål til ungdommene.

For 20 år siden ville guttene bak «Hjemmesnekk» høyst sannsynlig blitt møtt med hån og utskjelling fra jentene de synger om. Det håper jeg de blir nå i 2016 også!

Innlegget ble først publisert i Bergensavisen.