hits

Unge jenter - slutt å være så opptatt av å være flinke

kommentarer


Oslo 20141124.
Siri Kalvig, meteorolog tilstede på møte om skrive- og lesevansker.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Av Siri M. Kalvig

Få kvinner blir grundere. Er de for opptatt av å være flinke?

Samfunnet trenger alle typer jobb-personligheter. De som trives med rutinearbeid. De effektive som får ting gjort basert på klare instrukser ovenfra. Dyktige ledere og nysgjerrige individualister. Og mange andre. Men i dag vil jeg slå et slag for gründeren. De som basert på eget initiativ starter et selskap, satser alt og bidrar til å skape nye vekstbedrifter og nye arbeidsplasser.

Innlegget bvle først publisert hos Stavanger Aftenblad.

Trenger flere gründere

I den utfordrende situasjonen Rogaland er i trenger vi spesielt de som evner å se nye muligheter, ta risiko og bygge opp bedrifter og foretak som gir regionen flere ben å stå på. Mye blir gjort for å stimulere gründerskap i disse dager. Dessverre er få gründere kvinner. I Stortingsmelding 7 (2015-2016) rapporteres det om at bare en av fire gründere er kvinner. Prosentandelen av kvinner som lykkes i å bygge opp større lønnsomme bedrifter er ennå lavere.   

Å starte en bedrift er risikosport og fallhøyden er stor. Hvis en stor del av identiteten din er linket til det å være flink, er ikke gründerskap noe å satse på. Kan mangelen på kvinnelige grundere ha noe å gjøre med at jenter er for opptatt av å være flinke?

Jeg var ikke spesielt flink på skolen. Jeg slet med å skrive og lese og det preget nesten alle fag. Jeg hevdet meg heller med å tørre å klatre høyest og stupe fra fem meteren. Jeg måtte jobbe veldig hardt for å få til resultater på skolen. Ikke fikk jeg mye skryt hjemme for å være flink heller. Hvis jeg ville ha Pappas gunst da gjaldt det å være modig og nysgjerrig. Og mamma roste alltid innsatsen min og fokuserte ikke på resultatene. Slik vokste jeg opp med en trygg forankring i at jeg var veldig verdifull uansett skoleresultatene. Samtidig fikk jeg anerkjennelse for det å ta sjanser og ikke gi opp, og å være spørrende og undrende. Faktisk tror jeg denne ballasten hjemmefra er en av grunnene til at jeg turte å starte blant annet StormGeo. At jeg har turt å satse utradisjonelt og ta risiko.

Forskjellsbehandling i ung alder

«Nå var du flink som ikke ble skitten», «Fine, flinke jenten min, som er rosa fra topp til tå». Slik roser gjerne foreldrene, besteforeldre, lærere og barnehageansatte småjentene. Jeg har bevist prøvd å observere hvordan mine tre jenter har blitt møtt i forskjellige situasjoner til forskjell fra gutter. Og det er forskjeller. Det er heldigvis blitt en større bevissthet rundt dette nå i skolen og i barnehager. Men vi snakker fortsatt annerledes til små jenter enn til små gutter. Vi roser ofte jentene for hvordan de ser ut, mens guttene kanskje oftere for innsatsen, og for forsøket, og særlig hvis de har vært modige og tøffe. Kanskje vil en ikke kjefte like mye på en gutt som ble skitten i uvøren lek, som på en jente som griste seg til? Vi vil jo alle få gode tilbakemeldinger og vi tilpasser oss forventningene fra omgivelsene. Hvis forventningen er at en skal være flink (og fin) er det lettere å velge fag og arenaer der en kan fortsette å være flink. Det er stor sjanse for at du ikke blir sett på som flink om du etablerer et selskap som aldri ble en suksess eller som går konkurs. Vi må skape en kultur hvor det er mer akseptert å feile. Og for å tørre å feile må en ikke være så opptatt av å være flink!

Kunnskap og lidenskap

Kunnskap er også en av ingrediensene for gründerskap. Her ligger kvinner godt an. Andelen med høyere utdanning har økt mer blant kvinner enn menn. I 2015 slo SSB fast at 35% av kvinnene har høyere utdanning og 28% av mennene. Samtidig øker antallet jenter med depressive lidelser og hele tre av ti ungdomsjenter svarer at «alt er slit» (Nova-rapport). Dette lover derimot ikke bra for gründerskap. For å starte en bedrift må en også ha en god porsjon lidenskap. En må brenne for noe. Hvis alt føles som et slit og alt er en plikt blir det lite rom til undring, kreativitet og nytenkning. Jeg vil påstå det var lettere å være ung på 70-80 tallet. Vi slapp å iscenesette oss selv på instagram og facebook. Det var mindre press og forventninger fra omgivelsene og kanskje var det enklere å bli akseptert selv om en ikke var så enormt flink?

Snøen smelter og solen varmer. En ny vekstsesong er i gang. Til alle unge jenter. Ikke vær så opptatt av å være så veldig flinke. Vær nysgjerrige, nyt våren og lev mer! Det tror jeg er et godt grunnlag for fruktbar knoppskyting.