hits

Det gjelder å kontrollere seg selv, og ikke alle andre

kommentarer
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen (NA bilder)

 

Av Petter Kaland Melsom, 2. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom

Jørgen Foss skriver 15. Mars om «Hvor mange barn må dø før vi innser alvoret?» Nei, det er ikke snakk om sult eller landminer. Det er billig smågodt på Kiwi og Rema 1000 som får skylden for at barn dør.

Fakta er at nordmenn spiser stadig mindre sukker. I følge Folkehelseinstituttet spiser vi slik:

  • I 1997 fikk den gjennomsnittlige nordmannen i seg 48 kg sukker. I 2014 hadde tallet sunket til 28 kg per person.
  • Samtidig spiser vi stadig mer frukt, bær og grønnsaker.
  • Forbruket av grønnsaker økte fra 64 til 80 kg per person fra 2004 til 2014.
  • Frukt og bær økte fra 78 til 92 kg i samme periode.

Men en ting har Jørgen Foss helt rett i. Spiser man mye godteri legger man på seg, og det kan føre til livsstilssykdommer. Men dette vet folk, bare se på det reduserte forbruket av sukker. Man trenger ikke forbud mot lave priser på godteri eller reklameforbud for å skjønne det.

Les også: Høie om smågodtkrigen: - Folk må få kose seg i påsken

Foss mener butikkene har et ansvar for hva de tilbyr forbrukerne, og at det er uansvarlig å tilby godteri. Det er jeg uenig i. Butikkene tilbyr kundene de produktene som kundene ønsker. At det er så sterk priskonkurranse nettopp på godteri er ikke så rart. Snart er det påske og mange egg skal fylles til glede for store og små. Billig godteri drar rett og slett kunder inn i butikken.

Innlegget fortsetter under bildet.

Petter Kaland Melsom 

Det samme gjelder appelsiner til påske. Selv kjøpte jeg appelsiner på Kiwi til 2,50 per kilo og Tyrkisk Pepper. Noen velger godteri, noen velger appelsiner.  De fleste velger nok begge deler, det kalles valgfrihet. Forbrukervalg skal faktisk tas av forbrukerne i Norge.

Før jul var det priskrig på julemat. Det førte også til klager, men den gang fordi det førte til at vi «mistet respekten for mat». Da glemmer man helt at flere får muligheten til å kjøpe skikkelig mat. Det gjør godt for familier med dårlig økonomi.

Les også: - Å bruke pris som virkemiddel på godteri er bare trist

Aldri før har det stått så mye om trening og kosthold i avisene. Det er trendy å spise sunt og trene. Folk forstår hva som er godt for helsen. De trenger ikke staten til å verne seg.

Man kan spørre seg hva som blir det neste. Skal man forby folk å sitte hele søndagen å se Netflix mens man spiser kebab og potetgull? Jeg tror mange i Norge gjør dette, særlig hvis de har hatt en slitsom helg. Samtidig tror jeg de vet at de ikke kan bli sittende på sofaen når mandagen kommer.

Enhver må ta ansvar for egen helse. Har man problemer med kostholdet får man spørre legen sin om hjelp, og ikke kalle på staten og forbud.

Det gjelder å kontrollere seg selv, og ikke alle andre.