hits

Er jeg ikke verdt seks kroner mer?


 

Av Kaja Ringnes Efskind, Dyrevernalliansen

Denne psken hakker en gul kylling seg ut av eggeskallet. Nyklekket og vt mter hun verden i en rugemaskin, fjernt fra de varme vingene som hennes egentlige mor ville bredt over henne. 

Den lille kyllingen er n av rundt 70 millioner norske kyllinger som ales opp i Norge hvert r. Hun er av en rase som heter Ross 308, og er avlet til vre sulten. Hele tiden. S hun spiser, og vokser s fort at de skjre bena hennes knapt kan bre henne.

Les ogs: Matekspert tr ikke ta i r kylling - foreslr risikomerking

Den korte tiden hun lever tilbringer hun i en hall med opptil 20.000 andre kyllinger, uten noe gjre. Luften i kyllinghallen er tett og full av ammoniakk. Stret hun gr p er bltt, og kan gi sviskader p ftter og bryst. Dette er p grunn av all avfringen, som blir liggende rundt fuglene helt til de slaktes. Den kraftige veksten frer til at organene overbelastes, noe som kan fre til hjertestans.

Innlegget fortsetter under bildet.

Kaja Ringnes Efskind

 

Det trenger ikke vre slik. Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest. Vi  arbeider derfor for at kyllingnringen skal ta i bruk en sunnere rase som kan gi kyllingene et mye bedre liv. Ross Rowan er en rase som i dag brukes av noen f kyllingoppdrettere, blant annet p Stange og Holte grd. Den vokser litt saktere enn Ross 308. En overgang til den sunnere rasen og mer plass til kyllingene vil til sammen koste deg bare seks kroner mer per kylling du kjper.

Les ogs: N fr du kylling uten antibiotika

Kylling har p relativt kort tid gtt fra vre en luksuris lrdagsmiddag til bli symbolet p billig mat og masseproduksjon. I jakten p s billig kjtt som mulig glemmer vi hvem det egentlig gr utover. Fire uker gammel sendes vr lille venn til slakteren. Hun er ikke liten og gul lenger. Hun er mye strre enn det hun burde vre. Kylling br ikke vre gr hverdagsmat.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar