hits

Det virkelige sugerøret i statskassa

kommentarer

Av Snorre Valen, nestleder i SV

Når var sist du googlet noe? Hvis du er som meg er det mindre enn en halvtime siden. Det tjener Google store penger på. Men hva skjer egentlig med de pengene de tjener?

I 2014 skal Google ha solgt annonser i Norge for 1,9 milliarder kroner. I skatt betalte de 1,9 millioner. Det kaller jeg en god deal! Det er en promille i skatt. Det er som om en nordmann som tjener 400.000 kr i lønn skulle betalt 400 kr i skatt. Høres det bærekraftig ut for deg?

Når du tjener penger, så skatter du av den inntekten. Du er med på å betale for fellesgoder som skole, helsevesen, vei, forsvar, politi, og eldreomsorg. Du bidrar til spleiselaget. Men hva skjer når noen av dem som tjener de største pengene ikke bidrar til fellesskapet? Da må vanlige folk ta en større del av kaka. Det er i praksis sånn det er i dag: Vi må alle betale mer enn vi egentlig hadde trengt. Det er urettferdig. Og det må det bli slutt på.

Se video med Snorre Valen som snakker om Google.

At multinasjonale selskaper unngår skatt truer den norske velferden og norske arbeidsplasser. Det gjør at norske bedrifter sliter i motbakke i konkurranse med selskaper som ikke trenger å betale skatt. Det er som å prøve å vinne et løp mens noen av motstanderne dine er på sykkel. Utenlandske selskaper tar en stadig større del av kaka, og flyr kaka rett ut av Norge.

Partiene på Stortinget har satt seg ned og forhandler nå om en stor skattereform. Det er for første gang på nesten 25 år. Reformen kommer til å bestemme hvordan vi skatter, og hvordan vi betaler for spleiselaget. Men den kommer også til å avgjøre om store, multinasjonale selskaper bidrar med sitt til det spleiselaget, eller ikke. Vi må bruke sjansen til å stramme kraftig inn på mulighetene for å flytte store overskudd ut av Norge.

Man skulle tro at når enorme summer forsvinner fra fellesskapet hvert år skulle det stå øverst på alles agenda. Men det gjør det ikke. Det er synd.

For det er ikke slik noen politikere vil ha det til, at dem som sitter nederst ved bordet er dem som undergraver velferdsstaten vår. Det er de store, multinasjonale selskapene som er det virkelige sugerøret i statskassen.

Hele måten vi skattlegger selskaper på er utdatert. Mens vanlige norske selskaper rapporterer sine overskudd og betaler skatt av det, som de skal gjøre, og alltid har gjort, har multinasjonale konkurrenter stadig nye og mer innfløkte måter å slippe unna, ved å late som om overskudd er «internlån», «royalties» eller «lisenser», for eksempel.

Bloggen fortsetter under bildet.
 

Vi vet ikke nøyaktig hvor stor skatteflukten er, men den er svært omfattende. Store overskudd forsvinner fra fattige og rike land, og blir sendt til skatteparadiser som Guernsey, Caymanøyene, Irland, Delaware eller andre. Hvor mange milliarder kroner det er snakk om er umulig å si, fordi verdens skatteparadiser holder all slik informasjon hemmelig. Og alt fra norske private barnehagegiganter til vårt eget oljefond bidrar til skatteparadis.

Verdens politikere må tøffe seg opp og slå ned på store selskaper som stikker av med pengene. Ofte har svaret vært å kutte i selskapsskatten, i et kappløp mot bunnen. Men vi kan ikke konkurrere med skatteparadiser som i praksis tilbyr skatt på null.

Det er derfor arbeidet med ny skattereform er så viktig. Stortinget må kreve mer åpenhet og innsyn, såkalt utvidet land-for-landrapportering. Vi må ha strengere betingelser for å få kontrakter og oppdrag i Norge, strengere regler for bedriftsinterne lån og royalties, og vurdere en skatt på all omsetning i multinasjonale selskap som opererer i Norge.

Ellers blir det mer av det samme. Mer av at folk flest må ta stadig mer av regninga, mer av at norske bedrifter konkurrerer mot selskaper som knapt betaler skatt, og mer av dårligere finansiering av velferd og fellesskap. Det strider mot all rettferdighetssans. Vi må få en slutt på det.

Se videoen her