hits

Lett å være miljørebell i Stortings-leiligheten din

kommentarer

 

 

Av:
Atle Simonsen, Formann FpU
Petter Melsom, 2. Nestformann FpU

Gunnar Stavrum har helt rett: Vi forventer ikke at Rasmus Hansson og andre politikere fra MDG skal leve som amisher, men vi forventer at de ikke stiller andre krav til folk flest enn de gjør til seg selv. Det er dette vi mener med dobbeltmoral og forskjell mellom liv og lære.

Poenget er ikke at Rasmus Hansson må stå til rette hver gang han bruker fly i jobben, poenget er at han begrunner eget behov for å fly med tidsnød. Da kan man spørre seg hvorfor man tror andre ønsker å fly. 

Folk flest kjører ikke bil eller fly, fyrer i vedovnen eller forurenser på annet vis fordi de synes det er gøy. De gjør det fordi de må ? fordi de, som Rasmus, har en travel hverdag hvor man skal rekke møter på egen jobb eller må reise til andre byer å gjøre mye både på og etter jobben, eller fordi de fryser i huset sitt. Det synes vi MDG bør ta innover seg.
 
Stavrum skriver at før vi har gode klimavennlige alternativer så kan vi heller ikke forvente for mye av Rasmus Hansson eller andre. Det er vi helt enige i. Vi er ikke et pekefingerparti som vil si hva folk skal gjøre. Mange av oss flyr, kjører bil og noen av våre medlemmer har gode jobber og tjener gode penger også. Men vi står ikke og kjefter på alle andre som gjør det samme. 
 
I Hansson sitt tilfelle så vil vi bare nevne at det går tog 6 ganger daglig til Trondheim, det ene går også sent på kvelden slik at man kan sove på toget å være fremme til eventuelle møter dagen etter. Samtidig har MDG en retorikk som fører tankene til at verden holder på å gå under, dersom vi ikke endrer adferd. 

Med en slik retorikk kan man ikke vente på at det skal komme lyntog mellom Oslo og Trondheim, noe som enten skjer om flere tiår eller kanskje aldri. 

Stavrum påpeker at MDG må dømmes etter om de klarer å gjøre det enkelt for ?skoleelever og arbeidstakere å komme seg raskt og effektivt rundt i byen uten bil?. Det kan ikke være riktig. Politikere som ønsker å innføre forbud mot bilkjøring, kjøtt og gjøre flyreiser mye dyrere er nødt til å gå foran med et eksempel. Hansson er ikke bare en arbeidstaker som skal på jobb, han er en av Norges mest kjente motstandere av flybransjen. Det forplikter.

George Orwell skriver i sin bok Animal Farm om kommunismen som ville bruke tvang for å få alle til å være like. Det viser seg til slutt at alle griser er like, men noen griser er likere enn andre griser. I dagens Norge vil MDG bruke tvang for å få folk til å opptre klima- og miljøvennlig, mens de selv skal kunne forurense som bare det. Vi vil ikke sette noe likhetstegn mellom MDG og kommunismen, men den store avstanden fra toppene i MDG til folk flest er dessverre sammenlignbar.