hits

10 ting alle foreldre burde vite om Internett

kommentarer

Teenage Family Using Gadgets Whilst Eating Breakfast Together In Kitchen
Foto: Colourbox
 

Av Espen T. Eik. Over middels interessert i sosiale og digitale medier. Blogger på http://espeneik.com og jobber i IT-selskapet SYSCO.

Selv om nettvern og trygghet er blitt en stor bekymring blandt folk i løpet av dette århundret finnes det fortsatt mange foreldre som har sjokkerende lite kunnskap om hva barna deres driver med på nettet. Andre har en negativ innstilling siden tilgangen på Internett blir større og større, og dermed vanskeligere å kontrollere. Selv om det ikke er tvil om den virtuelle verdens verdi når det kommer til læring, kommunikasjon og underholdning, innebærer det også mange farer som alle foreldre burde kjenne til. I disse dager er barna ofte mer kjent med teknologien enn foreldrene, og dermed er det enda viktigere for den eldre generasjonen å lære om endringene i den moderne teknologiens verden.

1. Piratkopiert innhold

Nesten en fjerdedel av all global båndbredde brukes til nedlastning av piratkopiert innhold slik som filmer, musikk, spill og programvarer. Mesteparten av dette innholdet lastes ned ved bruk av P2P nettverk som for eksempel delingssystemer for torrentfiler. I tillegg har disse torrentkatalogene sjeldent noen typer kontroll over hvem som kan få tilgang til innhold som kan være upassende for det yngre publikum. En stor del av dette piratkopierte innholdet lastes ned av barn og ungdom, ofte med uvitende foreldre. Det har faktisk oppstått tilfeller hvor foreldrene har måttet betale store bøter etter at forskjellige selskap har gått til søksmål i forbindelse med piratkopiert innhold.

2. Voksent materiale

Det burde ikke være en overraskelse at en stor del av foreldrenes bekymringer angående Internett omhandler voksent innhold som ungdommen ikke burde se. Men de fleste barn har allerede vært borti upassende innhold på nettet fordi det er lett tilgjengelig uten noen form for hindringer. Barnas nysgjerrighet leder dem ofte til upassende materiale som de deler videre med sine venner, men det er også mulig å finne slikt materiale ved et uhell. Voksent materiale er ikke begrenset til nettsider for voksne ? de vises ofte på sider for fildeling, offentlige forumer og til og med populære sosiale nettverk.

3. Sosialt personvern

Privatlivet på nettet har blitt til noe som den nåværende generasjonen bekymrer seg over, men både de unge og deres foreldre er ikke alltid helt klar over hvor store personvern relaterte problemer kan bli. Sosiale nettverk er fulle av personlig informasjon, bilder og mye annet innhold som lett kan komme tilbake til den som legger det ut senere i livet på en negativ måte. Men selv om Facebook-likes har blitt til en del av livet man ikke kommer seg unna for mange, samtidig som at mange foreldre vil gjerne bli kvitt dem for godt, er det viktig å vite om risikoen. Snakk til barna deres om de mulige farene ved dette, og pass på hva de gjør på sosiale medier.

4. Mikrobetalinger

Ikke alle farene på Internett er upassende innhold. Mange mobil- og Facebookspill bruker i dag den latterliggjorte mikrobetalingsmodellen. Med mikrobetalinger (også kjent som mikrotransaksjoner) betaler spillerne for ting som virtuelle valutaer og annet spillinnhold, og de kan bruke masse mer penger enn de ville brukt på et vanlig spill hvor man bare betaler for spillet en gang. Det finnes mange skrekkhistorier hvor barn har samlet opp en stor gjeld på denne måten. Et eksempel er en 12 år gammel britisk gutt som brukte £905 ($1,400) på Farmville i 2010. Heldigvis lar de fleste mobiler og lignende enheter foreldrene sperre muligheten for mikrobetalinger.

Bloggen fortsetter under bildet.


Espen T. Eik

5. Nettmobbing

Nettmobbing, også kjent som "cybermobbing", omhandler all mobbing som skjer på Internett eller gjennom en digital plattform slik som en mobiltelefon. Mobbingen kan innebære slemme kommentarer, upassende bilder, spredning av rykter, trusler, utpressing og stjeling av identitet. Nettmobbing er blitt et større og større problem, noe som er blitt vist gjennom noen saker som har involvert selvmord hvor foreldre som ikke visste om problemet. Foreldre må lære å se etter tegn på nettmobbing, noe som kan være like ille som mobbing på skolen.

6. Båndbreddens begrensninger

Tjenester for mobilnett har strenge båndbredde begrensninger, og det å overskride dem kan raskt føre til skyhøye mobilregninger. Å bruke mobilnettet i utlandet kan være enda verre, og mange familier har kommet hjem til regninger på tusenvis av kroner. Om man lar barna laste ned alt de vil gjennom et mobilt nettverk eller en annen type båndbredde-begrenset tilkobling, kan du forvente noen veldig uheldige overraskelser. Heldigvis har de fleste enheter en innebygget kontroll som hindrer tilgangen til aktiviteter tilkoblet til båndbredde slik som nedlastning og visning av filmer.

7. Bildedeling

Ettersom Internettet blir mer visuelt bruker mange tid på å laste opp personlige bilder til deres sosiale medier uten å tenke på konsekvensene. Siden personverninnstillinger blir mer og mer ubrukelig får flere og flere problemer etter å ha delt bilder av dem selv med venner. Foreldre må ha fullstendig kontroll over alt innhold som barna laster opp på Internett, spesielt bilder og filmer som lett kan ende opp i feil hender, eller som vil føre til noe negativt om de blir funnet senere.

8. Mobilnett

Det er viktig for foreldre å forstå konsekvensene av den moderne verdens kultur med Internett over alt. Om du har streng kontroll og oversikt over din hjemmedata og andre enheter tilkoblet nettverket ditt hjemme, kan den økende aktiviteten på mobilnett føre til en helt ny bekymring. Spesielt blandt ungdom er det via smart telefoner og nettbrett at den største delen upassende innhold nås, selv om dine egne barns enheter er blitt begrenset. Siden det dermed ikke er mulig å ha fullstendig kontroll over hva de ser på nettet, er det derfor viktig å snakke med barna om farene ved å bruke Internett.

9. Kontroll på innholdet

Selv om det ikke er mye du kan gjøre med hva venner og klassekamerater deler med barna dine utenfor hjemmet, er det fortsatt viktig å ha kontroll og passe på hvor enn det er mulig. De fleste moderne operativsystemer, inkludert mobiler, gir foreldre kontrollfunksjoner som hindrer tilgang på ting som voksent innhold, mikrobetalinger og andre nettsider og tjenester du har lyst til å blokkere for barna. Mange bra verktøy fra tredjeparter eksisterer også. Men i tillegg til å stole på at programvarer passer på barna er det også viktig å selv se etter hva de driver med. For barna klarer ofte å komme seg rundt disse type kontroller uansett.

10. Skadelige programvarer

Skadelige programvarer finnes over alt, og selv om antivirus program blir mer og mer sofistikert er de ingen erstatning for sunn fornuft. Det å forstå Internettets farer og hvor de kommer fra vil hjelpe deg med å beskytte dine digitale data samt beskytte deg og din familie mot identitetstyveri og andre farer på nettet. De fleste skadelige programvarene kommer fra linker i søppel e-poster, på fildelingssider og voksensider. Å blokkere tilgang til nedlastninger og upassende innhold kan hjelpe, men du burde også ha et bra beskyttende Internettprogram installert på alle datamaskinene og enheter.

Til slutt

Det er ingen tvil om at den digitale verden har endret måten vi lever på, og selv om det bringer mange fordeler, fører det også til mange farer som krever at man endrer måten man bruker moderne teknologi. Det er forståelig at foreldre er blitt mer bekymret over alle farene som den digitale verden bringer med seg, men det kan ikke bare gjemmes bort og glemmes. For å sikre barnas trygghet må foreldre holde seg oppdatert og jobbe hardt for å holde oversikt, lære bort og kontrollere aktivitet på nettet. Det er ikke lett, men med en ansvarlig og tålmodig innstilling vil det ikke være noen grunn til at familien ikke kan nyte internettets fordeler uten at det skader.

Innlegget ble opprinnelig publisert i en engelsk versjon.