hits

Realiteten i hvitøyet


Foto: Paul Weaver, Nettavisen

Av Bjørn-Kristian Svendsrud, 1.nestformann Fremskrittspartiets Ungdom

Den midlertidige bevæpningen av norsk politi er avsluttet, med bakgrunn i at terrortrusselen visstnok er noe mindre. Politibetjent Maria Sandberg argumenterer i sitt innlegg 15.februar for generell bevæpning av norsk politi, og jeg mener hun har rett i sin argumentasjonsrekke. Jeg mener tiden er kommet hvor vi politikere må lytte til de menneskene som hver dag jobber i de situasjonene vi til enhver tid omtaler, hvis vi først skal mene noe om det de driver med.  

La meg gjøre det helt klart - Jeg tror ikke generell bevæpning av politiet vil løse alle de faretruende utfordringene norske politibetjenter møter hver eneste dag. Det å løse konfliktfylte situasjoner handler om faglig kompetanse, det handler om den maktutøvelsen politiet har og hvordan den brukes. Jeg har inntrykk av at norsk politi er blant verdens dyktigste samfunnsbeskyttere, og vi er heldige i Norge som lever i et harmonisk og stort sett fredfullt samfunn. Men hvis det er én ting 22.juli, terroren i Paris og København, London og Ankara har vist oss, så er det at vi ikke kan ta fred og forsonlighet for gitt. Politiet må være beredt på å håndtere enhver situasjon, og de må ha det redskapet som trengs for å beskytte seg selv, og oss andre.

Mitt inntrykk av hvorfor enkelte politikere er i mot generell bevæpning av politiet er fordi «Norge bare ikke er sånn». «Jeg vil ikke ha et samfunn hvor vi trenger å bevæpne politiet» hører jeg ofte folk si i bevæpningsdiskusjonen.  «Politiet mister sitt sivile preg» var et av argumentene fra Venstres Iselin Nybø da hennes parti foreslo at politiet fremdeles skulle være ubevæpnet. Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet etterlyste fra sin side en nedtrappingsplan for den da midlertidige bevæpningen av norsk politi. Hun sa til VG i april: «Økt bevæpning er ikke det samme som økt trygghet. Flere skudd kan bli løsnet, flere kan bli skadet og flere kan bli drept. I tillegg endrer det de grunnleggende verdiene i hva som preger norsk politi». Dette er kun to eksempler på argumentene som ofte går igjen. To eksempler på at man er redd norsk politi vil miste sine verdier, og at flere skudd vil bli løsnet. Jeg tror imidlertid ikke at ivaretakelse av våre norske verdier ligger i politiets pistoler, de ligger først og fremst i politibetjentenes bevissthet.  

Bloggen fortsetter under bildet.


Bjørn-Kristian Svendsrud

Har det blitt flere avfyrte skudd med midlertidig bevæpning? Noen mener sikkert ja, særlig med tanke på at det i 2015 var avfyrt 23 vådeskudd. Dette mener jeg først og fremst er et argument for økt opplæring i bruk og håndtering av våpen, og ikke at det er et selvstendig argument for å  ikke bevæpne politiet. Har verdiene endret seg? Gjerne si i fra hvis noen har hørt noe, for meg ser det ut til at politiets verdier fremdeles er godt ivaretatt.

 Det har ikke så mye å si hva politikere vil og ikke vil, realiteten må ses i hvitøyet. Aldri før har terrorfaren vært så stor som den er i disse dager. Ikke bare mot Norge, men mot hele Europa. Også Norges befolkning har en skyggeside, en side vi ikke trenger å like - Men vi må i det minste innse at den finnes. Norske politikere må forstå at generell bevæpning først og fremst handler om å beskytte befolkningen, og ikke minst beskytte politibetjentene selv. Politiets Fellesforbund har ønsket generell bevæpning siden 2012, noe som bør veie tungt i en slik vurdering.

Jeg håper at det offentlige utvalget Justis- og beredskapsdepartementet nedsetter for å utrede spørsmålet om bevæpning kommer frem til at generell bevæpning av politiet er veien å gå. Det er slettes ikke enkelt, det løser så absolutt ikke alt - Men det er riktig for fremtiden.   
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar