hits

Menstruell hygiene burde vre en rettighet, ikke en luksusAv Camilla Gulliksen, miljøpolitisk ansvarlig i AUF i Akershus/profesjonell menser

(Blogginnlegget er skrevet som et svar til Petter Kaland Melsom, 2. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Tidligere denne uken kritiserte han AUFs forslag om tampongstøtte til skoleelever og studenter i forbindelse med mensen: - Alle kan ikke få alt gratis fra staten, sorry)

Kjære Petter!

Det finnes slik en ting (hold deg fast) kalt ei livmor. Og hver måned så gjør den den greia, du vet den greia som er hele grunnlaget for videreføringen av menneskeheten. En sånn livmorsak som moren din har, som hun bar deg i, hvor du grådig lå og tok til deg næring i ni måneder. Forresten, nevnte jeg at 50% av Norges befolkning har en sånn en?

Vi kvinner husker dagen vi fikk mensen. Den ubehagelige bilturen til Praha hvor pappa dekka til bilsetet med en pizzaeske, eller den fotballtreninga du innså hvorfor damelaget ikke brukte hvite shortser. Det mange av oss glemte å ta med i betraktning er hva et liv med mensen egentlig koster?

I løpet av ti år bruker en kvinne i snitt 3600 bind og/eller tamponger, noe som blir utgifter på omtrent 6750kr. (Du må for all del ikke glemme å legge til prisen for nye truser og smertestillende.) Det virker kanskje ikke som en overveldende sum, men når det står mellom mat på bordet og blod mellom beina, så er det en utgift som kan utgjøre stor forskjell. Dessuten så er det en utgift man har ene og alene fordi man har en livmor. Unge jenter hopper over mensen i flere måneder fordi p-piller er gratis, mens bind og tamponger ikke er det. Det er fremdeles ingen tydelige svar på om å bruke prevensjon til å hoppe over mensen er helsefarlig eller ikke. Som all annen skattepolitikk, så handler det om prioriteringer. Nei, vi skal ikke nedprioritere bestemor på gamlehjemmet, men kanskje vi skulle nedprioritert skattekutt til de aller rikeste for å finansiere et tiltak som hjelper alle unge kvinner uavhengig av økonomisk bakgrunn.

Les også: AUF krever at jenter får gratis bind og tamponger

Når du sammenligner behovet for bind og tamponger, som behovet du har for barberhøvler så er det klart at her har seksualundervisningen sviktet. Tredagersskjegget kan vente til lønningsdag. Mensen dukker opp uinvitert i middager og uforutsett i gymtimen. Blod venter ikke på grønt lys, og når man handler i blod har man ikke tid til ettertanke eller en ekstravakt på Coop Obs. Dessuten, hvilke konsekvenser har det at du ikke barberer deg? Du kan fremdeles dra på jobb, og du kan fremdeles være med i svømmetimen. Jeg tror jeg snakker på vegne av alle kvinner når jeg sier at det er umulig å komme seg i gjennom hverdagen uten tilgang på sanitære produkter. Menstruell hygiene burde være en rettighet, ikke en luksus. Hva var bivirkningene av et skjegg sa du?

Jeg håper universet fortsatt eier en liten porsjon ironi, og at du blir velsignet med døtre. Jeg håper du får erfare blod i bilsetet, og på alle lakenene. Jeg håper du lærer deg å sette pris på mensen, og jeg håper du unner din mor, datter og dine søstre en belastning mindre i hverdagen. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar