hits

Ubegripelig at Facebook ikke rydder opp i rasismen, sexismen og truslene 

Av Björn Wiman, Dagens Nyheter

I året som kommer feires 250-årsjubileet til den svenske trykkefrihetsordningen fra 1766, den første loven i verden som gjorde trykkefrihet til en fast rettighet.

Det finnes mange årsaker til å feire dette. Det epokegjørende regelverket fikk en umiddelbar effekt på den offentlige samtalen, som i sin tur førte til en rad av radikale politiske reformer. Det frie ordet får direkte og konkrete konsekvenser på samfunnet.

Innlegget ble først publisert i Dagens Nyheter.

I forrige uke kunne SVTs (Sveriges Television, journ. anm.) «Uppdrag granskning» i en viktig reportasje vise konsekvensene av hvordan ord påvirker et samfunn. Innslaget viser blant annet hvordan Facebook - en populært stue for millioner av svensker - har blitt et knutepunkt for hat, trusler og groteske voldsbeskrivelser fremfor alt mot offentlig kjente kvinner. De som anmelder overgrep til Facebook møtes med en autogenerert henvsning som forteller at disse truslene, ofte om drap eller grov seksuell vold, ikke bryter med selskapets retningslinjer som i dag stadig oftere fungerer som en slags universell trykkefrihetslovgivning.

Bloggen fortsetter under bildet.

2015-08-27 Stockholm
Bjrn Wiman DN Kulturchef
Foto: Anette Nantell

Björn Wiman

Det store nettselskapets vegring mot å svare offentlig på spørsmål rundt deres retningslinjer - og vår aksept for denne stillheten - er en av vår tids store skandaler. Nettgigantenes hånefulle holdningsløshet i publisistiske grunnleggende spørsmål påvirker ikke bare de individer eller minoriteter som utsettes for hatet, men risikerer i lengden å bryte ned hele samfunnsnettet.

Om ikke et selskap som Facebook, som i dag tar stadig større del av vår offentlighet, kan holdes fri fra til og med åpen trussel om vold, vil det slå tilbake mot alle. Grenser flyttes, hatet normaliseres. Hendelsene i Stockholm for noen uker siden, når en lynsjemobb beveget seg gjennom byen på jakt etter personer med «utenlandsk» utseende, viser hvordan det ser ut når netthatet beveger seg ut på gaten.

Facebook og de andre store nettselskapene har fortsatt muligheten til å rense opp i denne myren av sexisme, rasisme og grove trusler om vold. At de ikke gjør det er ubegripelig. I en serie artikler kommer DN Kultur til å belyse mulige veier videre.

Vi kan ikke ha det slik lengre.

Innlegget er først publisert i svenske Dagens Nyheter og oversatt til norsk av Nettavisen.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar