hits

Jomfrutrbbel i verdens rikeste landPeter Crouch, arkivfoto
 

Av Bjørn Tore Hindklev, redaktør i lokalavisen Fjell-Lom

Fotballspilleren Peter Crouch ble spurt hva han hadde vært hvis han ikke hadde vært fotballspiller. Jomfru, svarte han. 
Slik er det ofte. Det er forskjell på de vanlige, og de andre. De andre er det alltid noe galt med. Eller noe bra. Men det Crouch prøver å fortelle, er vel at også de vanlige kan være blant de andre. Og omvendt.

Innlegget ble først publisert i lokalavisen Fjell-Lom

Men hvem var det som kom først? Vi eller dem? Rikdommen eller velstanden? Og hvem bygde opp rikdom og velstand? Og på bekostning av hvem?
Det eneste som er helt sikkert er at det ikke hadde vært rikfolk hvis det ikke var for fattigfolket. Og fattigfolk hadde vi ikke hatt hvis vi ikke hadde rikinger. Jeg er overbevist om at fattigfolket kom først. Slik er det dessverre på planeten vår, som krever hardt arbeid for å gi godt utkomme og velstand. Så kom de rike drivende inn fra venstre og raket til seg litt ekstra, hver eneste dag opp gjennom århundrene. Og etterlot seg en armè av fattige, verden rundt. Så også i verdens rikeste land. Eller kanskje var det en rik mann som kom først?
Og sånn kan man holde på. Var det høna eller egget som kom først? Ingen av dem. Jeg mener bestemt det må ha vært hanen. Hanen kommer jo alltid først, det sier ihvertfall høna. Også sovner han, og hun sitter igjen med egget. I postkassa?
Og hva kom først av skjegget og postkassa? Man skulle tro at det naturlige svaret her var skjegget. Men så enkelt er det naturligvis ikke.

Bloggen fortsetter under bildet.

Bjørn Tore Hindklev

Vi har jo alle hørt om post-modernismen. Med dagens postframbæring er det ikke sikkert at det moderne hipster-skjegget kommer fram like fort med posten som før i tida. Så kanskje Crouch er inne på noe. Vi blir den vi er i posisjon av hva vi er. Peter Croch på postkontoret hadde neppe dratt like mye damer som fotballspilleren, sjøl om han egentlig burde det.
Videregående har mast om det lenge. At yrkesfag er minst like mye verdt som akademiske fag. Uten en rørlegger, en snekker og en bilmekaniker hadde det ikke blitt mye til kar av verken psykologen eller ingeniøren.

Og til den her likeheten som alle skal påpeke i disse dager. Ja, vi er alle like mye verdt. Vi fortjener å bli behandlet likt. Og på innsiden er vi alle like. Men likevel forskjellige.
Det er forskjell på folk, men ikke så stor som vi vil ha det til, spesielt når frontene hardner til. Vi vil alle ha det trygt og godt, uten krig og uro, sult og nød. Mange av oss har det slik, om vi er fotballspillere eller ei. Andre har det ikke og vil aldri få det før de entrer de evige jaktmarker.
Jomfru er de fleste av oss på en tid i livet. Fattige er vi neppe i vårt eget land, sjøl om vi har lite. De grunnleggende rettighetene og et minimum av utdannelse, helsevesen og offentlige tjenester har vi tilgang på sjøl om vi er fattige i verdens rikeste land. Det fins derimot ingen garanti for å slippe jomfrustatusen i Norge, hvis du ikke blir fotballspiller da. Kanskje.

Innlegget ble først publisert i lokalavisen Fjell-Lom

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar