hits

Vil dere bidra til fellesskapet er dere hjertlig velkommen

Kjære Abdulrahman og Mohammad

Jeg så på tv da dere kom over grenseovergangen Storskog i desember. Jeg bor dessverre langt unna, det er vanskelig å komme opp og besøke dere.


Illustrasjonsfoto: Jonathan Nackstrand/AFP

 

Av Børre Strand, Arendal

Men jeg vil skrive et brev om hvorfor det er så vanskelig for oss nordmenn og akseptere at dere skal få komme inn i Norge. For det første Norge en bitte liten nasjon med bare fem millioner innbyggere.

Det største problemet, tror jeg da.

Det er mange som er redd for at noen skal komme og ødelegge det vi har brukt så lang tid på bygge opp. Jeg kan forstå at dere synes det er vanskelig.

Jeg skal forsøke å forklare det på en annen måte.

Dere har jo ofte store familier der dere må gifte dere innen familien, helst med noen fra samme slekt/ blod/kaste, som kusine eller tremenning. Dette gjør dere for at ikke verdier som eiendom, penger, landområder skal forvitre ut av familien deres. Det er jo forståelig.

Litt sånn er det vi tenker om Norge også, for Norge er så lite at vi kjenner noen som kjenner noen.

Vi har ofte slekt i mange byer over hele landet fra sør til nord, for eksempel der som dere oppholder dere nå, ja der kjenner jeg noen som jeg er veldig glade i. Jeg kan være ærlig og si at noen er litt redde, så er det nok mange som synes det er rart at det kommer så mange unge menn hit. Når vi vet hvem som lider mest under konflikter/krig, kvinner og barn. Mulig jeg tar feil, men brorparten av mine landsmenn ville nok sendt ut kvinner og barn først under samme forhold som dere kommer fra.

Vi vil også passe på vår famille og har ikke så lyst til å dele ut det lille vi har spart opp med alle andre.

Vær så snill, ikke misforstå, har dere lyst til å bli med i "familien" bidra til felleskapet, ja da er dere jo hjertelig velkommen. Men det er bare det at, historien viser oss noe annet.

Les også: Flyktningene skremmer meg ikke. «Mine egne» gjør!

Statistikken som norske myndigheter lager, ja den viser at dere holder dere for dere selv. I tillegg er det 70 prosent som ikke kommer til å jobbe, dette synes vi er veldig trist. Det betyr at dere ikke bidrar til det norske felleskapet, det er jo ikke så kult. Å ja, en liten digresjon i forhold til statistikken fra myndighetene, ikke si det til noen på asylmottaket deres, men i sist uke bestemte de seg for å hemmeligholde fakta opplysninger.

Det er noe kjipe ting jeg må få si i dette brevet, dessverre. Det er bare slik at veldig mange av dem som er kommet til Norge før dere to, ja de ender opp i fengsel, faktisk så er utledninger overrepresentert i denne kategorien. Ja det er fryktelig trist, men helt sant.

Tenk dere at i 40 år hadde det kommet nordmenn/ dansker/svensker til Syria og Somalia også hadde disse oppført seg dårlig. Bare bodd for seg selv, og fylt opp fengslene i hjemlandet deres. Ikke lært seg språket deres, ikke jobbet, men bare surret rundt, motta trygd og sosialhjelp. Det hadde ikke dere heller likt, det er jeg sikker på.

Vi vil gjerne hjelpe dem som trenger det, men dere forstår sikkert at vi ikke kan holde på med og hjelpe alle dem som ikke trenger det. Det blir fryktelig dyrt, jo da jeg vet, vi har penger på bok. Men kostnadsnivået i Norge er så høyt at vi må være forsiktige med penger våre. Vi sparer til dårlige tider, det forstår dere sikkert.

Asylsøkere som kommer til Norge med mye penger, kan bli bedt om å betale for ytelser andre asylsøkere får gratis. Mulig det kan vike urettferdig på dere. Men Norge er nå en gang bygget på en geopolitisk struktur, samtidig lever vi i et sosialdemokratisk system. Så her skal godene deles.

Det med kultur er røttene og noe av det som gjør et land til et land og et folkeslag til et folkeslag, men jeg bryr meg ikke om farge eller nasjonalitet. Jeg bryr meg heller ikke om mine etterkommere blir brune/gule/blå i huden, jeg bryr meg bare ikke.

Bare grunnverdiene er de samme som nå. Det er særdeles viktig for meg og mange av mine venner. Det virker på meg som dere også er opptatt at av kultur og tradisjon. Så respekten for dette burde være gjensidig skulle jeg tro.

Vi har folk som er født i Norge som slett ikke har det så bra, mange lever under fattigdomsgrensen. Vi har mange som står i kø på sykehuset, det er fullt i fengslene vår slik at vi må sende våre egne borgere ut i Europa for sone sin straff. Vi sender faktisk mange ut for og opereres også, Ja det er rart, ikke sant? Vi har faktisk ikke penger til velferdsgodene vi har hadde før, vi mister dem litt etter litt. Jo det er også helt sant, tro det eller ei.

Jeg har lyst til å fortelle noe som dere vil tro er fantasi og løgn, men det er også faktisk helt sant.

I Norge trenger man snart utdannelse/fagbrev for å få lov til vaske toalettene på Stortinget. Det er et snart et lovpålagt krav fra myndighetene, men det stilles ingen krav til dem som skal bruke toalettene inne på Stortinget, altså våre politikere, ja jeg synes dette er like rart som dere. «Men slik er det bare», som vi pleier og si i Norge.

Men vi skal hjelpe dere, vi skal få det til sammen, men da må dere også forstå at vi må vite om dere virkelig trenger hjelp.

Så kjære Abdulrahman og Mohammad,hvis dere kan bevise for oss at dere trenger reel hjelp og har lyst til å bo i Norge, det vil si og leve etter norske lover og regler. Finne dere en jobb og leve et normalt liv, rett og slett å oppføre dere som folk og respektere oss som faktisk bor her. Ja velkommen skal dere være begge to.

Men har dere tenkt og leve på trygd og bli kriminelle kvinneundertrykkende mennesker som kjører rundt i Oslo med ISIL flagg og skrike etter Sharia loven, ja da kan dere reise hjem til deres hjemland og gjøre det samme der. For vi har dessverre for mange slike i Norge nå.

Jeg håper inderlig og av hele mitt hjerte at dere får en rettferdig og god evaluering av asylsøknaden deres. Skulle det vise seg at dere får komme inn, og trenger hjelp, ja da er dere hjertelig velkommen på grillfest nede på brygga hjemme hos meg til sommeren. Unnsett om dere tror på Allah, Mohamed, Jesus, Gud eller Julenissen, jeg bryr meg  ikke. Velkommen skal dere være.

PS: Husk badetøy

Venter spent på svar.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar