hits

40 prosent av de under 30 år ønsker ikke at Norge skal være et monarki

I forbindelse med feiringen av kongeparets 25 år på Norges trone har jeg sett meningsmålinger som viser at fra 67 prosent opp til hele 80 prosent av Norges befolkning er tilhengere av monarkiet vårt. Det viser at kong Harald og dronning Sonja står fjellstøtt i det norske folket. 


Av: Tom A. Schanke, Siviløkonom

Men medier har også funnet frem til at 40 prosent av norske innbyggere under 30 år er motstandere av vårt monarki. De mener at det ikke lenger er en passende styringsform i vårt modere samfunn. Dessuten koster det for mye. En ungdomspolitiker uttalte på TV2 Nyhetskanalen i går at det norske kongehuset er det tredje dyreste i Europa, med en kostnad på kr 250 mill. per år. Han mente at dette er penger som isteden kan brukes på eldreomsorg, sykepleie og andre gode samfunnsformål. Her er noen andre uttalelser fra unge politikere:
 
Nicholas Wilkinson, leder i Sosialistisk Ungdom: «Jeg vil at det norske folket selv skal få bestemme statsoverhode, og så vil jeg slippe kongefamilien fri.» Mani Husseini, leder i AUF: «Det at makt går i arv er et prinsipp som vi er motstandere av. I framtiden har vi ikke et slikt system.» Tord Hustveit, leder i Unge Venstre: «Det er en institusjon fra middelalderen, nå er det på tide å gå videre og få noe som er mer samlende enn det kongefamilien har vært så langt.»
 
Til Sosialistisk Ungdom vil jeg se at hvis Norges statsoverhode skal bestemmes gjennom en folkeavstemming vil det bli et overveldende flertall for monarkiet. Til AUF vil jeg gjøre oppmerksom på at kongen ikke har noen reell makt. Det er forpliktelser og privilegier som går i arv. Og til Unge Venstre vil jeg ønske lykke til med å finne en president som vil være mer samlende enn kongen.
 
Det norske kongehuset er et samfunnsøkonomisk aktivum

At yngre mennesker, som er født fra 40-50 år etter andre verdenskrig ikke har det samme forholdet til kongefamilien som eldre generasjoner har er meget forståelig. De kjenner ikke til hvilken betydning tre generasjoner med kongefamilie har hatt og fortsatt har for det norske folk. Og mange av dem er heller ikke interessert i å lære mer om det, fordi de anser monarkiet som en umoderne styringsform, som vi ikke lenger har behov for. Og det er for så vidt et helt kurant standpunkt. Men når de argumenterer med at det er for dyrt å holde oss med et kongehus bør noen lære dem at den berømte økonomiske to-gangen også gjelder for kongehuset. 

En svensk undersøkelse for en del år siden viste at det norske kongehuset var det mest lønnsomme i Europa. En krone investert i det norske kongehuset gir 6-7 kroner tilbake.  Det skal ikke mange statsbesøk sammen med norsk næringsliv til før de 250 mill. er tjent inn igjen gjennom økede eksportinntekter. En konge og en dronning åpner eksportdører som politikere og næringslivsfolk bare kan drømme om å åpne.

Heller ikke en eventuell norsk president vil være en døråpner av betydning. Slik jeg ser det er kongehuset et samfunnsøkonomisk aktivum. Så har vi kongefamiliens utallige besøk rundt om i vårt langstrakte land. Hva det betyr i kroner og ører er det umulig å beregne. Men over alt hvor kongefamilien kommer på besøk blir det jubel og festivitas. Mange småsteder begynner en ny tidsregning: Før og etter kongen/dronningen var på besøk.  
 
Oppfordring til republikanerne

Glem at monarkiet per definisjon ikke lenger er en moderne styringsform. Se på vårt flotte kongehus som en lønnsom samfunnsøkonomisk investering. Den slags bør også republikanere være interessert i. I tillegg kommer at kongehuset betyr enormt mye for det norske folk, noe som ikke kan måles i penger. 

Resultat: Monarki-Republikk 10-0!!!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar