hits

Flyktningene skremmer meg ikke. «Mine egne» gjør!Av Randi Breivik

Fast spaltist i iFinnmark

Selvsagt vil det bli en del utfordringer rundt å integrere de som kommer. Selvsagt er det en til dels stor forskjell i både religion og kultur for mange. Men vi har lyktes med integrering før. I min egen kommune fikk vi veldig mange bosniere på 90-tallet, det gikk bra med dem. Vi har hatt unge afghanere senere, det gikk bra med dem også. Det får meg til å tro at vi er ganske gode på dette med inkludering. Noen av de som kommer nå vil sikkert bli et problem. Ser man på statistikkene og legger dem til grunn, så vil noen flere av våre nye landsmenn ligge samfunnet til byrde, enn deres jevnaldrende etnisk norske. Men statistikk er statistikk. Har du hodet i stekeovnen og beina i fryseren, så har du det statistisk helt supert.

Jeg avviser ikke statistikk, men den er ikke egnet til noe annet enn å fortelle hvordan ståa er rent tallmessig. Hvordan den ble sånn er ikke statistikkens oppgave. For tiden virker den ikke å være noensoppgave, når det skal kuttes i innvandrernes norskopplæring, hvor selvsagt samfunnsforhold også er en viktig del. For Norges regjering er det essensielt at innvandrere innretter seg og integreres, men de skal helst gjøre det på eget initiativ.

Men tilbake til utgangspunktet. Jeg forventer at en del innvandrere vil ha vanskeligheter med å tilpasse seg. De kommer fra en annen kultur, har et annet tankesett og et annet levd liv til nå, det tar tid å venne seg til noe helt annet. Til og med om man skulle se en viss fornuft i det nye. Til og med om man vil omfavne det nye. Den indre justisen i grupper er sterk.

Så har man en del av «mine egne». Klammetegn fordi det er det de kaller det i kommentarfelt og leserinnlegg. Vi må ta vare på «våre egne». Jeg er enig i det. Vi skal og må og burde det. Samtidig er det ikke sånn at da vi hadde lav innvandring så var det våre egne som ble båret rundt på gullstol. Det er ingen motsetning mellom å ta imot flyktninger, og det å ta vare på våre egne! Skal man dra fram motsetninger her, så burde det være mellom de som har mye og får mer, for eksempel en skattelette på 2.100 per dag for de som tjener mest. Der kan man virkelig snakke om å ta vare på våre egne millionærer.

Det de egentlig vil, er at ildsjelene som jobber frivillig på mottakene, eller på andre måter engasjerer seg i flyktningesaken skal engasjere seg i saker som kommentarfeltet finner viktigere.

Det som irriterer meg mest, er at de som messer om «våre egne» i kommentarfeltene, ofte er de samme som aldri har løftet en finger for noen andre enn seg selv. Det de egentlig vil, er at ildsjelene som jobber frivillig på mottakene, eller på andre måter engasjerer seg i flyktningesaken skal engasjere seg i saker som kommentarfeltet finner viktigere. De som hjelper blir altså hetset og uglesett fordi de hjelper feil folk, mens kritikerne ikke gjør noe annet enn akkurat det: Å kritisere.

Nei, flyktningene skremmer meg ikke. Men mine egne landsmenn som gyter i kommentarfeltene og lirer av seg så mye stygt og fordummende, de gjør. De skremmer meg virkelig der de går Donald Trump en høy gang! De blir et symbol og et bevis for at det ikke hjelper å vokse opp i et trygt demokrati. Det hjelper ikke med gratis skolegang og studier. Det hjelper ikke om de har blitt undervist i folkeskikk, slik vi tenker at innvandrerne skal bli. De er fortsatt hatske, selvforherligende og selvabsorberte. De forkler det av og til som en omsorg for våre egne, men omsorgen strekker ikke lengre enn til at de ikke har tenkt å gjøre noe med det selv.

På den måten får disse folkene meg til å tro at mennesket er langt mer gener enn omgivelser. Og er det slik da vil vi alltid tape noen. Enten de er etnisk norske eller innvandrere.

Innlegget er hentet fra Nordnorsk debatt på iFinnmark og gjengitt med tillatelse fra skribent og avis.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar