hits

Si nei til pels!

kommentarer


Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Nå må vi få slutt på denne groteske næringen. Åpne opp øynene deres, bli med og kjemp for de som ikke har en stemme som kan påvirke.

Av Anita Helen Dahlberg

Her i Norge, landet som er kjent for å ta dyrevelferd på alvor, avles det fram rev og mink i små nettingbur for pelsen sin skyld.

Luksusproduktet pels, som er så nytteløst at ikke en gang polfarere som trenger ekstra varme bruker det. Det er ingen som har betydelig nytte av ekte pels, enn de den vokser på!

Guri Wormdahl, leder av Norges Pelsdyralslag, sa på Dagsrevyen 24. oktober 2012 at etter funn i pelsdyrbransjen da, var næringen nærmest sjokkerte over funnene. De skulle sørge for at det ble ryddet opp i med en gang. Men hva var det vi så i Brennpunkt sin dokumentar Pels, som gikk ca. to år senere? Dårlige holdninger hos oppdrettere som førte til dyremishandling da også. Hvorfor lar vi de få nye sjanser?


Anita Helen Dahlberg. Foto: Privat

Man kan bevise at handlingene i dokumentaren ikke bare vekker etiske reaksjoner, men i tillegg er ulovlige i Norge. Dyr som på langt nær blir behandlet godt. Stakkars blåreven som blir avlet frem så overvektig at den må leve det korte livet sitt i store smerter. Fordi leddene blir deformerte og organer svikter. Loven for dyrevelferd §3 og §25 sier noe helt annet om hva som er tilatt. Forskrift om hold av pelsdyr §16 og §32 ble også brutt i dokumentaren. Dyr som fikk store skader uten å få behandling, ekstra tilsyn og stell. Rutinemessig bruk av nakketang, og en annen tang med formål om å kvele reven. Dette er brudd i Norsk lov! Men fortsette, det får de.

Rev og mink er ville dyr med sterke jaktinstinkt og egne individuelle behov. Pelsdyrene rundt om på farmene må sitte hele livet sitt innestengt i bur, med store lidelser.

Hvorfor? For luksusprodukt rike kinesere skal kunne tjene på. Nei, nok er nok! Det er på tide at alle stiller opp for pelsdyrene, og vi legger ned denne grusomme og uetiske næringen. Bli med på fakkeltog 14. November! Engasjer deg sammen med Dyrevernalliansen og NOAH for å være med og kjempe bort pelsdyrnæringen en gang for alle.

Og for guds skyld, si NEI til pels.