hits

8000 hemmeligheter i eldreomsorgen

kommentarer


Raymond Johansen. Foto: Paul Weaver/Nettavisen

Det har nylig blitt avslørt at det siden januar 2013 har vært 8000 alvorlige avvik i de kommunale sykehjemmene i Oslo. 

Av Raymond Johansen (Ap), ordførerkandidat i Oslo

Statistikken over de private sykehjemmene får vi ikke vite noe om, selv om ulike journalister har søkt om innsyn. Hva som skjuler seg bak tallene er det heller ingen som får vite, bortsett fra at avvikene er alvorlige.

Skjuler informasjon
Hverken pressen, pårørende eller politikerne i Oslo bystyre får innsyn. Informasjon om hva slags avvik det er snakk om i de 8000 alvorlige episodene, hvordan de er blitt fulgt opp i ettertid, og hva som kan læres av avvikene er ikke en del av den offentlige debatten. Etter massivt trykk sier nå Høyrebyrådet at avvikene skal offentliggjøres, men først etter valget. De fikk forespørsel om innsyn av Adresseavisen allerede i mars - dette er ikke holdbart.

Grete og Reidar får besøk av over 50 forskjellige fremmede
Gjennom mediaoppslag om enkeltmennesker får Oslos befolkning likevel vite noe. Det kommer frem at Reidar(82) og Grete(76) har hatt over 50 forskjellige mennesker innom for å hjelpe til med de mest intime ting. Dette er ikke en verdig eldreomsorg, og slike historier gjør at det knyter seg i magen. Hvem vil vel leve hver dag med å være på sitt mest sårbare foran så mange ulike mennesker, selv om de er fagfolk? Disse historiene er dessverre ikke unike. Man kan bare spekulere i hva som skjuler seg bak de 8000 tilfellene i avviksstatistikken.

Mangler oversiktsbilde
Til nå har finnes det ikke et helhetlig oversiktsbilde over eldreomsorgen i Oslo. Byrådets egne pressemeldinger over brukerundersøkelser de selv har foretatt er dessverre ikke egnet til å gi offentligheten er reelt bilde av situasjonen. Det hjelper heller ikke at de plukker resultater som passer dem, som om undersøkelsene var en frokostbuffet. Det blir litt som Anundsens skrytevideo, med tilsvarende manglende troverdighet. Derfor må journalistene få lov til å gå politikerne etter i sømmene.

Trondheim tør
I Trondheim kommune opplever den politiske ledelsen at det kan være krevende å være åpen. Det koster å gi innsyn, å legge hodet på blokka, å bli stilt til ansvar. Likevel tør ordfører Rita Ottervik å la mediene få innsyn i alvorlige avvik i eldreomsorgen. Det er forunderlig at byrådsleder Stian Berger Røsland (H) går for hemmelighetshold. Jeg er som byrådslederkandidat for Oslo Arbeiderparti tydelig på at denne åpenheten må vi vise. Det vil nok føre til noen negative oppslag. Men jeg ble ikke med i politikken for å få meg selv smilende tilbake i avisa når jeg drikker morgenkaffen. Jeg ble med for å skape endring til det beste for alle i fellesskapet vårt. For målet er det viktigste, at vi skal lære og bli bedre.

Sviktende argumentasjon om hemmelighold
Det er noe som skurrer i argumentasjonen fra Høyrebyråd for å holde denne viktige informasjonen skjult. Først var det personvern, deretter var det for mye arbeid. Deretter blir det opplyst at det kanskje er mulig, men at det vil dessverre ta så lang tid at journalistene ikke får muligheten til å presentere resultatene før valget er over. Nå er det en uke igjen til Oslos befolkning skal velge hvem som skal styre eldreomsorgen fremover. La oss starte med å la gravejournalistene få gjøre det de kan best, så bør politikere konsentrere seg om å jobbe for en bedre eldreomsorg.