hits

Gjr det ulovlig for matvarekjedene kaste mat


Foto: Erlend Aas/NTB scanpix

Frankrike vil n pby de store matvarekjedene gi bort mat som fortsatt er spiselig. Norge br flge etter.

Av Shoaib Sultan, ordfrerkandidat i Oslo (MDG) og Hilde Opoku, nasjonaltalsperson for MDG

Frankrike har gjort det igjen. Fransk gourmet-mat er ledende i verden, n viser ogs franskmenn vei ved verdsette matressursene i et strre sosialt og kologisk brekraft perspektiv.

Et enstemmig fransk underhus har vedtatt en lov som forbyr de store matvarekjedene og supermarkedene kaste mat som fortsatt kan spises. De blir plagt donere maten til de fattige gjennom veldedige organisasjoner eller at den blir brukt som dyrefor.

Godt tiltak mot fattigdom
Gjennom dette tiltaket fr man bukt med flere ulike utfordringer p en gang. Det er et godt tiltak mot fattigdom, og er derfor god sosialpolitikk. Vedtaket tar tak i forsppling og den kte forbruksmentaliteten i samfunnet.

Ser vi saken globalt, kaster vi mer mat enn det som skal til for f alle mennesker p kloden. Det gir et nytt og skremmende perspektiv p global fattigdom. Vi har mer enn nok mat. Det er fordelingen vi m gjre noe med. At vi slutter kaste spiselig mat, er et viktig tiltak.

Dette er en sak for landbruksministeren
Frankrike var alts frst ute. Men vi kan bli en god nummer to. Nordmenn er p toppen av det hele blant folkeslagene som kaster mest mat.


Shoaib Sultan. Foto: Paul Weaver/Nettavisen

Som Yngve Ekern skrev i Aftenposten kaster vi en fjerdedel av maten vi kjper, ca 46 kilo per person - tilsvarende utslipp fra 160 000 biler i ret.

Med landbruksministerens egen bakgrunn fra grd p Sunnmre, tidligere byrd med ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten og rusomsorgen i Oslo og n statsrd med ansvar for landbruk og mat, er De Grnne sikker p at landbruksministeren vil se de mange fordelene som kommer sammen i denne saken.

Det er p tide med et tilsvarende forbud i Norge, for det er bde uholdbart og tragisk at vi kaster s mye spiselig mat. Sprsmlet blir derfor: Hva vil landbruks- og matministeren gjre for komme matkastingen til livs i Norge?

Denne kronikken har tidligere vrt publisert i Aftenposten

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar