hits

Venstresiden i Oslo må avklare hvem som skal betale eiendomsskatt og hvor mye!

kommentarer

Av  Mudassar Kapur, stortingsrepresentant og boligpolitisk talsperson (H) og Tony Christian Tiller, bystyrekandidat i Oslo (H)

Vi har fulgt ordvekslingen mellom Raymond Johansen og Gunnar Stavrum det siste døgnet med stor interesse. Vi er enig med Stavrum i at det er på tide velgerne i Oslo får vite hvem som skal betale eiendomsskatt, hvor mye de skal betale, og hva pengene skal brukes til. De siste meningsmålingene tyder på et rekordjevnt valg i Oslo og bekrefter at Arbeiderpartiet er helt avhengig av støttepartiene Sosialistisk Venstreparti, Rødt og MDG for å kunne ha håp om at Raymond skal erstatte Stian Berger Røsland. Vår bekymring er at de fire partiene har helt ulike oppfatninger av hvor mange som bør betale eiendomsskatt, og at de vil bruke pengene på helt forskjellige ting.

Når politikere vil påføre innbyggerne en ny skatt påhviler det et tungt ansvar å begrunne hvorfor dette er nødvendig, og ikke minst hvem det er som skal betale. Uansett hva Raymond hevder er det stor usikkerhet om hva slags eiendomsskatt Oslo vil få dersom de rød-røde kommer til makten. Johansen snakker om Arbeiderpartiets modell, men vil han være i stand til å stå i mot kravene fra SV, Rødt og MDG når det står om han skal være byrådsleder eller ikke? Vi tror ikke det. Det gjør heller ikke OBOS som i en rapport påpeker at ?all erfaring tilsier at når en slik skatt først er innført, så er terskelen mye lavere for å øke skattenivået?. I rapporten, som Johansen tar til inntekt for sitt forslag, slår faktisk OBOS fast at de er skeptisk til å innføre eiendomsskatt.

Erfaringene fra Trondheim, hvor Arbeiderpartiet har hatt makten lenge, tyder på at OBOS vil få rett. Der har Ap jevnlig økt satsen og halvert bunnfradraget på fire år. Skulle det samme skje i Oslo er det helt vanlige mennesker, i helt vanlige jobber, i helt vanlige boliger som får regningen. Det blir ingen kakseskatt, villaskatt eller vestkantskatt. Johansen bekrefter selv at med Aps modell vil mer enn 50.000 familier i Oslo måtte betale. Får SV, Rødt og MDG gjennomslag blir det enda mange flere, og det er ikke rikinger som bor i rekkehus og firemannsboliger til 4-5 millioner kroner, men lærere, sykepleiere, taxisjåfører og førstekonsulenter.

Vi har møtt mange velgere som ikke skjønner hvorfor de som har jobbet hardt, betalt sin skatt, spart og kjøpt en større bolig plutselig skal få en ny regning fra kommunen. Bolig i Oslo er dyrt og prisene har økt kraftig de siste årene. Det er mange som kjøpte familieboligen for 10-15 år siden og har sett verdien øke kraftig, uten at de nødvendigvis har fått økt inntekt. Det er dette som er problemet med å innføre eiendomsskatt i Oslo nå; den er usosial og rammer uten hensyn til betalingsevne. Og det er ikke småpenger heller, selv om Raymond snakker om ?hundrelapper?. Vi synes det er oppsiktsvekkende at det er tillitsvalgte i Arbeiderpartiet som skusler av summer på flere tusen kroner i året. For mange er det en god slump penger. Kanskje er det en liten ferietur, en ny sykkel til ungen eller sparepenger for fremtiden.

Velgerne i Oslo står overfor et klart og tydelig valg; stemmer de Høyre får de garantert ikke eiendomsskatt. Stemmer de Arbeiderpartiet får de eiendomsskatt, men ingen vet hvor høy. At svaret fra Arbeiderpartiets byrådslederkandidat på utfordringen fra Stavrum er at det har ?rablet? for redaktøren er kanskje humoristisk ment, men temaet er alvorlig for velgerne og de fortjener et svar.