hits

Velkommen til kulturbonanza i Oslo

kommentarer


Foto: Privat

I helgen skal vi jammen få svingt oss!

Av Anne Nyeggen, bystyrekandidat for Arbeiderpartiet, leder av Nordstrand Arbeiderparti

Det starter allerede i dag, med Øya-festivalen. De tåler fint konkurransen fra Melafestivalen på fredag. Oslo er blitt festival- og konsertbyen, og det yrer av musikk- og kulturopplevelser året rundt.

Det begynner endelig å gå opp for næringslivet og resten av byen hvor lønnsomt kulturlivet og festivalene også er, for gjestene både sover og spiser og reiser og shopper. Og så er det ikke bare lønnsomt i penger. Kulturen gir integrering, læring og helse. Og inspirasjon og glede og sinne og irritasjon. Hurra!

Jeg vet ingen som er så god til å skape store opplevelser for små penger som kulturarbeidere. Men mange sliter. Jeg vet at på både Øya og Mela-festivalen er det utøvere som lever fra hånd til munn, mange lever på langt under halvparten av en industriarbeiderinntekt. Vi finner dem så mange steder: Billedkunstnerne er de som sliter mest, men heller ikke på dansescenene, på friteatrene, på folkemusikkstedene eller i jazzklubbene er det fett.

Vi skal være glad for at det er dette kunstnere vil drive med, og at de ikke gir seg. Det bøyer jeg meg i støvet for. Men det er ikke nok med beundring: kulturarbeiderne må ha en inntekt å leve av. Derfor skal vi jobbe hardt for at Oslos kulturarbeidere skal få en lettere hverdag. Arbeiderpartiet vil også legge til rette for bedre samhandling mellom kultur, næring, og reiseliv, og vil omgjøre Oslo kretsfengsel til et vekstsenter for kultur og næring.

Og så må vi hegne om det frivillige musikk- og kulturlivet der folk bor. De må ha lokaler som egner seg og som de kan betale, og de må ha rom for instrumenter og utstyr. Det er jo der talentene begynner, og der våre barn blir gagns mennesker og får lært seg ting de har glede av resten av livet. Det skal ikke bare være kommersen som bestemmer.

Heldigvis.