hits

Charlie i uniform

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh må være det beste argumentet for innføring av IQ-test på politiskolen.

Av Lasse Jangås, samfunnsredaktør i Nordlys

Tenk om jeg skrev noe sånt på Facebook eller et annet sted. IQ-test? Det skulle tatt seg ut. Noen ville blitt forarget, noen ville blitt provosert, noen ville helt sikkert inntatt offerrollen.

Men på den annen side; jeg kunne jo alltids ropt på ytringsfriheten.

Og fortsatt med at det åpenbart finnes flere grunner til å si nei til generell bevæpning av politiet i Norge. Jeg er tross alt Charlie.

Men uavhengig av hvor riktig det er eller i hvilken grad jeg mener det, ville jeg naturligvis aldri gjøre noe sånt.

Én ting er at jeg aldri ville brukt av fritiden min på noen som han. Men først og fremst ville det vært så lite elegant av meg, som å nærme seg hans nivå.

Hvis jeg virkelig ville bruke tid og energi på denne karen, ville jeg dessuten heller ha skrevet noe om hva han faktisk gjør, så folk kunne gjøre seg opp en mening selv. Et eksempel kunne da være:

Politimannen Stein-Robin Kleven Bergh er av typen mannfolk som skyver andre foran seg når han havner i trøbbel. Som da han ble konfrontert med sine sterkt rasistiske vitser på Facebook og skyldte på ungene etterpå. Den typen.

Som ikke får det inn i hodet at det ser rart ut når han legger ut «morsomheter» om at alle muslimer er kriminelle og han i neste omgang - som politimann - kan stå overfor en muslimsk kvinne i nød som kanskje ikke tør be om hans hjelp fordi hun er redd for hva han står for.

Han er typen som mener det er et utslag av Janteloven når folk reagerer på at han som offentlig tjenestemann kaller statsministeren for et krapyl eller spør om Ap-nestleder Hadia Tajik er fan av Anders Behring Breivik fordi hun er kritisk til å forby utsagn som hyller terror.

Hun vil bare ha de ekstreme opp i lyset, mens han velger å tolke henne dithen at hun «forgyller terror» og at hun «synes det er greit at folk lemlestes med bilbomber og villmannsskyting».

Eller var det «ungene», det også?

Denne mannen presenterer seg selv så tydelig at det virker helt overflødig å ytre seg om hans intelligensnivå, enten det er på Facebook eller andre steder.

Kleven Bergh er også politiker. Du hadde kanskje aldri gjettet det, men vi snakker Frp. Ikke bare medlem, faktisk, men aktiv politiker på hjemstedet, i styret i lokallaget.

Nå skal det understrekes at alle partier har sine brysomme hjelpere, men ingen ser ut til å komme i nærheten av Frp som fluepapir for de aller mest originale sinnene - eller det aller sterkeste sinnet.

Men der partier flest ville markert avstand til uttalelser som dem fra Kleven Bergh, velger nestleder Per Sandberg å snakke pent om mannens åpenhet.

Og det skal han ha, den Sandberg - han ser nå det positive i alt.

Men aller mest åpen har Kleven Bergh vært i offerrollen, som da han fikk sparken i 2013 for krapyluttalelsen om statsministeren, men mente han ble sjikanert, påberopte seg ytringsfrihet - og fikk medhold.

Det er altså bare andre med ytterliggående meninger Kleven Bergh vil begrense ytringsfriheten for. Altså de Hadja Tajik er dypt uenig med, men som hun likevel mener bør få ytre seg.

Lista ligger nok likevel lavere for ham denne gangen, etter en skriftlig advarsel sist. Han er riktignok også Charlie, men uniformen han bærer gir ham begrensninger, ikke minst i politiloven.

Paragraf 6, tredje ledd sier i realiteten at en offentlig tjenestemann som kommer med sterke private ytringer vil begrense sine muligheter for å bli oppfattet som nøytral og habil utad. Og det skal han eller hun selvsagt ikke.

Det interessante blir å se hvor langt han får gå. Ingen i partiet later i hvert fall til å ville stoppe ham, til tross for at det snart er valg. Eventuelt nettopp derfor.

- Bergh er verken ekstrem eller noe nettroll. Han er åpen, sa Sandberg til VG på mandag.

Vel vitende om at denne politibetjenten tidligere har gitt publikum åpenhjertige råd som dette:

«Våren er kommet og asylsøkerne begynner å sykle langs veiene igjen. Pass godt på så du ikke kjører på dem. Det kan være din sykkel..»

Mye kunne vært skrevet om Stein-Robin Kleven Bergh, og mye kunne vært sitert - i ytringsfrihetens navn.

Men jeg tror jeg lar være.

Dette innlegget ble først publisert Nordnorsk Debatt

#Charlie #Debatt #Nordlys #Nordnorskdebatt #Politi #Ytringsfrihet

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar