hits

Da jeg røk i bensin(ord)krig med Bård Hoksrud

kommentarer


Mange aviser og tradisjonelle nyhetsredaksjoner sliter i den digitale tidsalder. Men revolusjonen har også noen fabelaktige plussider. Som at alle er sin egen redaktør.

Av Ove Mellingen, redaktør i Telemarksavisa

Alle kan redigerer sine egne «sider» enten det er på Facebook, Instagram, Twitter eller hva det nå er. Og dialogen, når den skjer interaktivt, har en tendens til å bli mer direkte når man ikke har redaksjonssekretærer, politiske rådgivere, pr-folk og betalte ghostwritere, i et eller annet format, til å foredle det man måtte ha av tanker. Eller ikke ha.

I forrige uke skrev jeg om hvor pussig det var at bensinen var såpass dyr som den var med halvert oljepris og Frp i regjering.

Denne saken ble lagt ut på TAs nettside, og ble også «lenket» på Facebook. Som illustrasjon til artikkelen brukte jeg et bilde av Bård Hoksrud en av de mange gangene han sto og «subsidierte» «Ap-bensin» i valgkampen. Altså betalte mellomlegget mellom det bensinen kostet og det Frp mente den burde koste.

Og etter en stund kom også Bård, som jeg er «Facebookvenn» med, på banen.

Dialogene besto av mange andre, men for leserne som ikke bruker tid på mer og mindre usosiale medier kan jeg jo gjengi den delen av dialogen som gikk direkte mellom Bård og meg, å gjengi alle innleggene fra alle blir for langt selv for denne fyldige lokalavisen:

Jeg innledet med følgende:

«Det er mye jeg ikke skjønner i denne verden. En av tingene er hvordan bensinprisen kan være rekordhøy med halvert oljepris og Frp i regjeringskontorene.»

Det var da en av de andre deltakerne inviterte Bård, med tagging av navnet hans, inn i debatten slik:

«Bård Hoksrud dette er jo noe du kan forklare oss?»

Etter et døgn eller noe så klarte ikke Bård å holde seg borte fra debatten:

Bård Hoksrud:

«Jeg håper at redaktøren i TA kan dokumentere at avgiftene på drivstoff er øket de siste to årene etter denne artikkelen? Jeg gleder meg til å se dokumentasjonen Ove og hvis du har tatt feil så korrigerer du vel det i sant å si på like god måte som i artikkelen din i går:) mvh Bård»

 Ove Mellingen:

«Hei Bård. Der var du jo. I følge Norsk Petroleumsinstitutt, som baserer tallene sine på Statistisk sentralbyrå, så var avgiften på bensin i øre per liter, 582 i 2015. I 2014 var den 580. I 2013, da dere overtok, var den 569. Altså en økning og svært langt fra den kraftige nedgangen som dere har lovet, varslet og krevd før dere kom inn i maktens posisjoner».

 Bård Hoksrud:

«Meget rart for i de 2 årene vi har sittet så er avgiften ikke økt og vi har også tatt vekk prisstigninga. Så skal sjekke opp»

 Ove Mellingen:

«Flott - sjekk i vei».

 Og så hørte jeg ikke mer fra Bård på noen dager og måtte sende ut en «etterlysning» etter mannen som vanligvis er svært så aktiv både på nett og telefon:

 Ove Mellingen:

«Bård Hoksrud, er du ferdig med å sjekke, er tallene fra Norsk Petroleumsinstitutt feil?»

 Bård Hoksrud:

«Ove jeg har sjekket opp dette med avgiftene og dersom du regner prisstigning som avgiftsøkning så stemmer det i 2014. Men for budsjettet for 2015 valgte regjeringen å heller ikke legge på prisstigning på drivstoffet. Når det gjelder co2 avgiften så er den justert med prisstigningen. I tillegg har man for 2015 økt co 2 avgiften noe men det er kompensert fullt ut i avgiftene til drivstoff og derfor er det ingen økning. Men jeg skjønner at redaktøren i TA bruker prisstigning som avgiftsøkning. Men det blir ikke helt riktig og for 2015 er det i hvertfall ikke riktig for kjøpekraften har økt mer en prisstigningen og derfor er det en reel nedgang i avgiften. Se også artikkel».

 Bård Hoksrud:

«Her kommer linken. Sliter litt med linken men gå inn på frp.no litt ned på siden ligger en god forklaring. Så er jeg jo enig i at prisen er alt for høy og jeg vet at det om ikke lenge skal være et møte mellom bransje og regjeringen for å se på dette med prisene».

 Ove Mellingen:

«Du kan pakke det inn slik du vil Bård. Sannheten er altså at avgiftene har økt siden dere overtok i 2013. Og det jeg skrev stemte. Du skylder dine velgere å være ærlig på det og ikke prøve å bortforklare det».

 Bård Hoksrud:

« For 2015 så stemmer ikke det du hevder Ove men du kan gjerne fortsette å kverulere du. For hvis du hadde vært korrekt du og så er bensinavgiften som fra 2011 kalles vegbruksavgiften ikke øket i 2014 og 2015. Men CO2 avgiften er prisjustert i 2014 og 2015 pluss noen insitamenter som innebærer vridning men som egentlig vil se ut som at avgiften på diesel er redusert med 46 øre men de er økt på co2 avgiften. Men da kunne jeg jo med ditt resonnement sagt at den var redusert. Men det gjør jeg ikke for CO2 prisen innviklet også på drivstoffprisen. Som jeg er enig i at er alt for høy i motsetning til det du vel egentlig mener og dessverre et stort flertall i Stortinget men vi jobber videre for å få redusert både avgiften, og pumpeprisen. Dessverre som eneste parti og som sagt ap ville øke avgiftene med 130 mill og da kan man jo se at prisen ville vært enda høyere heldigvis slipper vi det for de har ikke flertall i Stortinget!»

 Ove Mellingen:

«Bård, ikke prøv deg. Du kom med påstander om at det jeg skrev var feil. Du ba om dokumentasjon. Du fikk dokumentasjon. Nå prøver du å ro deg bort på masse ord, men sannheten er som jeg skrev. Bensinavgiften har økt siden dere overtok. Nå bør du være mann nok til å beklage til meg, men først og fremst til dine velgere».

 Bård Hoksrud:

«Jeg ba deg om å dokumentere det for som jeg sa til deg at drivstoffavgiften som er veibruksavgiften ble øket i statsbudsjettene og i 2015 så ble avgiften ikke øket, og den ble heller ikke justert for prisstigning på det er fakta og det betyr at denne avgiften ikke er gått opp.»

 Ove Mellingen:

«Stemmer tallene for bensinavgiften eller ikke Bård?

2015: 582 øre

2014: 580 øre

2013: 569 øre

Er det en økning?»

Ove Mellingen:

«Bård, at du prøver å bløffe meg er nå så. Det lever jeg godt med. Men at du bløffer dine velgere så kategorisk er skuffende. Det hadde jeg faktisk ikke ventet av deg. Da er det bedre å innrømme at «...dette har vi ikke fått helt til».»

 Bård Hoksrud:

«Jeg prøver ikke å bløffe men skjønner at du/dere ikke liker når jeg prøver å forklare ordentlig. Men at ikke du har fått med deg at ikke jeg er fornøyd med de prisene som er der nå og at jeg sammen med FrP jobber for å redusere disse er jo spesielt og viser vel egentlig at det du helst ville var å henge meg ut i stedet for å få alle faktaene på bordet. Men nå tar jeg pause herfra for å bare diskuter med politiske motstandere flytter nok ingen av oss. Men ha en fin kveld:)»

 Ove Mellingen:

«God kveld til deg også Bård. Skal du stå og subsidiere folks bensin i valgkampen i år også?»

 Bård Hoksrud:

«Ha ha det får tiden vise, jeg representer et parti som fortsatt vil jobbe for å redusere skatter og avgifter og som har fått mye kjeft for å ha gjort det bl.a. fra Dine kompanjonger i bl.a AP:) og det skal vi fortsette med så kanskje blir det enda lavere avgifter fremover for det vil vi forsette å jobbe for:)»

Litt senere på kvelden:

Bård Hoksrud:

«Prisen er i hvert fall i kveld ikke så gæern og det var vel egentlig det hele debatten egentlig dreide seg om ha en fin kveld alle sammen.» (Her legger Bård ut et bilde av en bensinstasjon tatt søndag kveld).

 Ove Mellingen:

«Alltid morsomt når Frp'ere nå plutselig skal forklare hvor billig bensinen (egentlig) er i Norge. Mener jeg har hørt noe lignende før».

Og slik endte debatten søndag aften. I et av verden rikeste land. Som også er et av de aller beste. På tross av at bensinprisen er forholdsvis høy og bensinavgiften er høyere enn noensinne. Sånn mer og mindre.

Dette innlegget ble først publisert i Telemarksavisa