hits

Trygves trauste tips og rødglødende raseri

kommentarer


Ingebrigt Steen Jensen (Foto: Privat)

 

Det var en stor glede å våkne til Trygve Hegnars leder i Finansavisen i dag. Sant å si har jeg ventet på den, etter at jeg for tre uker siden startet en liten sommerføljetong på Facebook om Hegnars skivebom som økonomisk spåmann.

Den 8. juli anbefalte nemlig Trygve oss alle å «selge alt» vi måtte ha av aksjer, siden børsene kom til å falle. Fra samme sekund gikk børsene rett til værs, og steg sammenhengende i 8-9 dager - noe som hører med til sjeldenhetene. På det beste var Oslo Børs opp nesten 7% fra Hegnars salgsanbefaling.

Folk som følger med vil vite at dette er mye. Det tilsvarer vel i dag tre års banksparing. Den som fulgte Hegnars råd - vi får håpe det var få - tapte altså tre års avkastning på åtte dager.

Vi er den eneste reklamemannen vi kjenner som synes det er morsomt å erte Trygve Hegnar av og til. Vi morer oss kostelig hver gang vi ser hvor lett han er å tirre opp og hvor sinna han blir. Vi ser også at han har en elefants hukommelse og aldri glemmer noe vi har sagt eller skrevet. Men vi prøver å holde oss for gode for personkarakteristikker.

Vi har derfor kun skrevet om Hegnars dårlige salgsanbefaling, mens Hegnar i kjent stil valgte personlige ukvemsord da han i dag endelig tok ordet. Vi er en Løgner og en Sjarlatan i dag. For fire år siden var vi en Svindler, en bedrager og en kriminell som Hegnar mente kom til å havne i fengsel i den såkalte Overgangssaken om Stabæk fotball. Hegnar skrev dette dagen før rettssaken til tross for at vi ikke en gang var siktet i saken, og alle de som var det ble blankt frifunnet.

Dette faktum rakk Hegnar dessverre aldri å kommentere, enn si beklage.

Vi måtte da - og nå - konstatere at Hegnar selv ikke holder seg for god til å spre anklager og karakteristikker som bare finnes inni hans eget hode, men altså blir ildrød i toppen og skriver usammenhengende når han selv utsettes for litt vennskapelig kritikk - til og med av faglig art. Vi har verken kalt ham «oppblåst», «kunnskapsløs», «livsfarlig» eller «en mann med et betydelig mindreverdighetskompleks», og vil fortsatt holde oss for gode for den slags.

Til gjengjeld konstaterer jeg at Hegnar (og jeg kan bare forstille meg hvor rasende han er akkurat nå) igjen valgte den dummeste av alle dager til å kjekke seg. Først i går turte han å ta igjen (dagens leder er skrevet i går) fordi børsen da hadde sunket noen dager på rad. Tenk hvor fælt han må ha hatt det i ferien sin før det, dag etter dag med oppgang etter at selveste han selv hadde anbefalt folk å «selge alt».

Men så gikk det altså ned, og da stakk han hodet frem og hoverte, gitt. Men jammen ble det bom igjen. I dag er Oslo Børs - og alle verdens børser - på full fart opp igjen mot all-time high. Pr kl 9.30 i dag er børsen opp 1,1% og dermed har alle som hørte på Hegnar den 8. juli har tapt over 3% hittil. Mye på tre uker. På årsbasis ville tapet beløpt seg til 50%.

Hegnars famlende retorikk kan vi le av, men analysene hans må man ta på dypeste alvor.