hits

De som synder får høre ølnerdenes vrede


Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Nettavisen

Enter Sagene Bryggeri. Fra første stund har det vært spørsmål som enten ikke ble besvart, eller forklart på en dus måte.

Av Lasse Lukacs, ølnerd

Noe av det beste med å være en ølnerd er at det er et brorskap, en åpenhet og samarbeidsvilje i bryggemiljøene som ikke kjenner noen grenser. Bokstavlig talt. 

Det er også viktig med ærlighet. I hva de putter i ølet og i hvordan du selger det. Og de som synder får høre ølnerdenes vrede.

Enter Sagene Bryggeri. Fra første stund har det vært spørsmål som enten ikke ble besvart, eller forklart på en dus måte. Jeg har ennå ikke sett et spørsmål om hvordan de startet eller historien bak bryggeriet, men sett en drøss med svar om at «min farfar startet Sagene IF...». Ølnerdene har forsøkt og forsøkt igjen, men noen spørsmål har bare blitt ignorert, andre besvart med følelsesladet svada som ikke besvarer spørsmålene. 

Etter mange runder med andre ølinteresserte i sosiale medier, Sagenes egen Facebook-side og i ølgrupper, rant begeret over for Sammy Myklebust, som er en av landets ledende ølbloggere. 

Han fikk mange forespørsler om å skrive en blogg om Sagene og deres «markedsføring»

La oss ikke kalle det «løgn» det Sagene Bryggeri holder på med. Men heller «uriktig informasjon med hensyn til å mislede».

 

LES OGSÅ: Det er ikke synd på Sagene Bryggeri

Sagene Bryggeri har lagt ut tråder og skrevet kommentarer i sosiale medier. Mye har provosert folk som liker øl. I det siste har endel ting blitt fjernet av Sagene bryggeri selv. Pussig oppførsel når man har rent mel i posen?

Dette er min reaksjonHenning Thoresens bloggsvar til Sammy Myklebust sin kritikk mot Sagene Bryggeri publisert her for noen dager siden. Det er spørsmål som Sagene bryggeri mener å ha svart på tidligere, så det burde være enkelt å besvare disse ganske fort, siden samtlige er stilt før, ansikt til ansikt, på e-post, på deres egne sider og diskusjoner på grupper i sosiale medier.


Lasse Lukacs. Foto: Privat

I september ble det sagt i media at dere skulle begynne bryggingen selv «i høst». Da høsten går over til vinter i november, hadde dere en og en halv måned på dere, men først i desember var dere i «sluttforhandlinger om lokalene». Burde dere ikke i det minste hatt lokaler, før dere proklamerer at dere skal brygge?

* Visste dere ikke at det tar tid fra bestilling av bryggverk, til levering, via montering - og prøvekjøring av anlegget - til det kom øl ut?

* Og siden du var sikker på at dere skulle brygge før året var omme, hvorfor var ikke bryggverket bestilt, da slikt har lang leveringstid?

* Og skapte den plutselige omveltningen da dere ikke kunne brygge selv, problemer for Arendals bryggerier og deres produksjonsplaner?

Så dere noen betenkeligheter med å inngå samarbeid med en bedrift som var delt eid av Ringnes (de solgte ut siste post på 20 prosent i april 2015), når det er deres selvproklamerte erkefiende?

LES OGSÅ: Jeg synes litt synd på Sagene Bryggeri

Noen steder hevder du, Henning Thoresen, å ha jobbet med dette siden 2007. Andre steder fikk du ideen da du var hos Ringnes sin samarbeidspartner, Brooklyn Breweries i 2009 - eventuelt 2011. Samt at Sagene bryggeri ble stiftet i 2013 (Dagsavisen). 

Da dere skrev på Twitter at «Du vet du har en suksess når de begynner å kopiere deg» - og siktet til Arendals Kjørepils, er ikke det å snakke ned om andre norske bryggerier?

Og siden det sitter folk fra Arendals bryggeri i deres styre, burde ikke dette flaue tyveriet av Sagene Kjørepils vært unngått?

Spesielt siden de samme folkene brygger begge ?

Hvilke følger har dette fått, da dere mener de har plagiert, og fortsetter å plagiere deres øl, og siden dere unødig vil at andre bryggerier skal følge opp og lage sine kjørepils?

Siden vi er inne på kopiering. Deres «Sterk Jul» og Arendals «1839 Stærk Tradisjon» er, for alle andre enn dere, helt like. Du innrømmer at «de ble mer like enn jeg ønsket».

Siden samarbeidet er så tett, burde ikke noen av bryggerne sett at oppskriftene var VELDIG like? Eller at prøvebryggene var mer lik enn dere ønsket?

Eller er oppskriftene så ulike at man heller skal stille spørsmål til deres påstand om at dere bruker mer av de gode sakene, altså humle og malt, siden Arendals ikke bruker like mye, men allikevel får den samme ølen?

Dere er opptatt av at Ringnes og Frydenlund har flyttet ut av Oslo.

Nå har dere kontorer i Oslo, men det har også Ringnes (og teknisk sett Frydenlund).

De brygger to kilometer unna Oslo, mens dere brygger 250 km fra hovedstaden.

De har over 250 års bryggerihistorie i Oslo. Dere har ... null.

Hva gjør Sagenes øl til mer Oslo-øl, enn Ringnes/Frydenlund sine?

Hva Nordlandspils eller Tou angår, så startet de i Bodø og Stavanger, dere startet i Arendal, men kaller dere Oslo-bryggeri med Oslo- øl, men skjønner ikke at folk syns sammenligningen blir feil.

Når Ringnes flyttet produksjonen av bayer fra Arendals bryggeri til E.C. Dahls i Trondheim, brukte de uttrykket «sikre arbeidsplasser», noe som også ble brukt når dere, etter gjentatte direkte spørsmål på sosiale medier og e-post, kunne delvis innrømme at dere brygget hos Arendals. «Vi sikrer 30 arbeidsplasser hos våre venner i Arendal».

Dere påstår at dere skal brygge én million liter øl det første året dere er i gang. Men da regnestykket blir satt opp og det viser seg at det trengs 22 tanker for en slik produksjon, sier du også at det er ikke noe dere vil starte med. Hvordan skal dere brygge én million liter, om dere ikke har kapasitet?

Har dere både boks- og flaskeproduksjon på Sagene, slik at Oslo-folk får den Oslo-ølen de fortjener?

Du sier at Sammy fikk svar på hvor dere brygget ølet etter syv og en halv time og henviser til en skjermdump. Knut Albert fikk ikke svar på nesten to og en halv dag (se samme utklipp fra 2. september). Knut Albert spør 2. september kl 12:16 (klokkeslettet forandres etter hvor i verden man har «registrert» FB- kontoen, men avstand i tid forblir den samme)  og får endelig svar 4. Sept 20:18. I mellom disse spør Sammy Myklebust om hvorfor dere ikke informerer skikkelig, noe dere til dags dato mener at dere gjør ved enhver anledning. Ved denne anledningen - etter 56 timer. Er det ikke litt feil å kritisere Sammy for å få svar fort, når dere ignorerer Knut Albert sine spørsmål (flertall) i 56 timer før dere endelig svarer begge?

I den samme tråden skrives det at «som et ledd i oppstarten av Sagene Bryggeri, har vi innledet et langsiktig samarbeid med Arendals bryggeri (Norges nest eldste) som ble overtatt av bryggeriarbeiderne selv i 2009», og «craft- bryggeriet som blir installert på Sagene vil primært brygge spesialøl rettet mot Vinmonopolet og restaurantmarkedet».

Betyr ikke dette at Sagene pilsneren, altså deres flaggskip Oslo-øl, vil bli produsert i Arendal og derfor ikke primært på Sagene?

Dine påstander om at Carlsberg group har lagt ned bryggerier stemmer heller ikke, da de først kom inn som eiere i 2000 - for så å ta helt over i 2004. Da det eneste bryggeriet du nevner som er «lagt ned» etter dette er i Trondheim, finner man enkelt ut at ikke bare eksisterer E.C.Dahls fortsatt, men det skal bygges nytt bryggeri, samt at det gamle bryggeriet vil bli brukt som (nasjonalt) ølsenter. 

I tillegg har Brooklyn breweries investert i E.C. Dahls så sent som i april i år. Som du kanskje innser er det dårlig investering om bryggeriet allerede er nedlagt, slik du påstår?

Er hatet like stort til all brus med en historie tilbake til norskeide Nora, som da burde blitt sett på som synderen du så gjerne vil utpeke - da det var de som la ned de andre bryggeriene?  

«Øl må ikke bli en farlig greie, vi må få tilbake en ølkultur her» sier du i et intervju med Nettavisen. Oslo har ingen ølkultur!!?? Du vil ikke konkurrere med håndverksbryggeriene, men med utsagn som at man må få tilbake en ølkultur, mener du at Oslo Mikrobryggeri, Amundsen, Little brother, Schous, Crow og Grünerløkka  - for å nevne noen - ikke er en del av ølkulturen som florerer i hovedstaden?

På sosiale medier sier du at Sagene har «mål om å redde de historiske norskeide bryggeriene før vi bygger vårt eget». Betyr dette at dere hadde reddet de norskeide bryggeriene allerede høsten 2014, eller nå høsten 2015, da dere skulle/ skal brygge selv?

Når dere har reddet de historisk norskeide bryggeriene, vil dere beholde Ringnes og Frydenlund utenbys, eller flytte de tilbake til Oslo?

Og siden du er så i mot utlandske eiere og utenlandsk øl i Norge generelt, og Oslo spesielt, hvorfor markedsføre dere i Cannes og ønske om å bli en utfordrer på det amerikanske markedet, når den type bedrifter gjør dere uvel her hjemme? Blir ikke det dobbelmoralsk?

Hva mener dere med skriften på boksene; «bryggerigutta og fabrikkjentene på Sagene har i flere generasjoner stått opp og kjempet for sine arbeidsplasser og Oslo-folks rett til lokalt øl» når jobbene og ølet er i Arendal?

«Med mer lidenskap for godt øl enn kjappe penger» står det også. Slik de små, men ekte Oslo bryggeriene faktisk gjør. De som brygger selv. Bryggerigutta og fabrikkjentene, vet du.

Jeg ser tydeligvis ikke det store bildet, jeg heller. Bare masse små løgner ...

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar