hits

De som synder fr hre lnerdenes vrede


Foto: Hege Bjrnsdatter Braaten/Nettavisen

Enter Sagene Bryggeri. Fra frste stund har det vrt sprsml som enten ikke ble besvart, eller forklart p en dus mte.

Av Lasse Lukacs, lnerd

Noe av det beste med vre en lnerd er at det er et brorskap, en penhet og samarbeidsvilje i bryggemiljene som ikke kjenner noen grenser. Bokstavlig talt.

Det er ogs viktig med rlighet. I hva de putter i let og i hvordan du selger det. Og de som synder fr hre lnerdenes vrede.

Enter Sagene Bryggeri. Fra frste stund har det vrt sprsml som enten ikke ble besvart, eller forklart p en dus mte. Jeg har enn ikke sett et sprsml om hvordan de startet eller historien bak bryggeriet, men sett en drss med svar om at min farfar startet Sagene IF.... lnerdene har forskt og forskt igjen, men noen sprsml har bare blitt ignorert, andre besvart med flelsesladet svada som ikke besvarer sprsmlene.

Etter mange runder med andre linteresserte i sosiale medier, Sagenes egen Facebook-side og i lgrupper, rant begeret over for Sammy Myklebust, som er en av landets ledende lbloggere.

Han fikk mange foresprsler om skrive en blogg om Sagene og deres markedsfring

La oss ikke kalle det lgn det Sagene Bryggeri holder p med. Men heller uriktig informasjon med hensyn til mislede.

LES OGS: Det er ikke synd p Sagene Bryggeri

Sagene Bryggeri har lagt ut trder og skrevet kommentarer i sosiale medier. Mye har provosert folk som liker l. I det siste har endel ting blitt fjernet av Sagene bryggeri selv. Pussig oppfrsel nr man har rent mel i posen?

Dette er min reaksjon p Henning Thoresens bloggsvar til Sammy Myklebust sin kritikk mot Sagene Bryggeri publisert her for noen dager siden. Det er sprsml som Sagene bryggeri mener ha svart p tidligere, s det burde vre enkelt besvare disse ganske fort, siden samtlige er stilt fr, ansikt til ansikt, p e-post, p deres egne sider og diskusjoner p grupper i sosiale medier.


Lasse Lukacs. Foto: Privat

I september ble det sagt i media at dere skulle begynne bryggingen selv i hst. Da hsten gr over til vinter i november, hadde dere en og en halv mned p dere, men frst i desember var dere i sluttforhandlinger om lokalene. Burde dere ikke i det minste hatt lokaler, fr dere proklamerer at dere skal brygge?

* Visste dere ikke at det tar tid fra bestilling av bryggverk, til levering, via montering - og prvekjring av anlegget - til det kom l ut?

* Og siden du var sikker p at dere skulle brygge fr ret var omme, hvorfor var ikke bryggverket bestilt, da slikt har lang leveringstid?

* Og skapte den plutselige omveltningen da dere ikke kunne brygge selv, problemer for Arendals bryggerier og deres produksjonsplaner?

S dere noen betenkeligheter med inng samarbeid med en bedrift som var delt eid av Ringnes (de solgte ut siste post p 20 prosent i april 2015), nr det er deres selvproklamerte erkefiende?

LES OGS: Jeg synes litt synd p Sagene Bryggeri

Noen steder hevder du, Henning Thoresen, ha jobbet med dette siden 2007. Andre steder fikk du ideen da du var hos Ringnes sin samarbeidspartner, Brooklyn Breweries i 2009 -eventuelt 2011. Samt at Sagene bryggeri ble stiftet i 2013 (Dagsavisen).

Da dere skrev p Twitter at Du vet du har en suksess nr de begynner kopiere deg - og siktet til Arendals Kjrepils, er ikke det snakke ned om andre norske bryggerier?

Og siden det sitter folk fra Arendals bryggeri i deres styre, burde ikke dette flaue tyveriet av Sagene Kjrepils vrt unngtt?

Spesielt siden de samme folkene brygger begge ?

Hvilke flger har dette ftt, da dere mener de har plagiert, og fortsetter plagiere deres l, og siden dere undig vil at andre bryggerier skal flge opp og lage sine kjrepils?

Siden vi er inne p kopiering. Deres Sterk Jul og Arendals 1839 Strk Tradisjon er, for alle andre enn dere, helt like. Du innrmmer at de ble mer like enn jeg nsket.

Siden samarbeidet er s tett, burde ikke noen av bryggerne sett at oppskriftene var VELDIG like? Eller at prvebryggene var mer lik enn dere nsket?

Eller er oppskriftene s ulike at man heller skal stille sprsml til deres pstand om at dere bruker mer av de gode sakene, alts humle og malt, siden Arendals ikke bruker like mye, men allikevel fr den samme len?

Dere er opptatt av at Ringnes og Frydenlund har flyttet ut av Oslo.

N har dere kontorer i Oslo, men det har ogs Ringnes (og teknisk sett Frydenlund).

De brygger to kilometer unna Oslo, mens dere brygger 250 km fra hovedstaden.

De har over 250 rs bryggerihistorie i Oslo. Dere har ... null.

Hva gjr Sagenes l til mer Oslo-l, enn Ringnes/Frydenlund sine?

Hva Nordlandspils eller Tou angr, s startet de i Bod og Stavanger, dere startet i Arendal, men kaller dere Oslo-bryggeri med Oslo- l, men skjnner ikke at folk syns sammenligningen blir feil.

Nr Ringnes flyttet produksjonen av bayer fra Arendals bryggeri til E.C. Dahls i Trondheim, brukte de uttrykket sikre arbeidsplasser, noe som ogs ble brukt nr dere, etter gjentatte direkte sprsml p sosiale medier og e-post, kunne delvis innrmme at dere brygget hos Arendals. Vi sikrer 30 arbeidsplasser hos vre venner i Arendal.

Dere pstr at dere skal brygge n million liter l det frste ret dere er i gang. Men da regnestykket blir satt opp og det viser seg at det trengs 22 tanker for en slik produksjon, sier du ogs at det er ikke noe dere vil starte med. Hvordan skal dere brygge n million liter, om dere ikke har kapasitet?

Har dere bde boks- og flaskeproduksjon p Sagene, slik at Oslo-folk fr den Oslo-len de fortjener?

Du sier at Sammy fikk svar p hvor dere brygget let etter syv og en halv time og henviser til en skjermdump. Knut Albert fikk ikke svar p nesten to og en halv dag (se samme utklipp fra 2. september). Knut Albert spr 2. september kl 12:16 (klokkeslettet forandres etter hvor i verden man har registrert FB- kontoen, men avstand i tid forblir den samme) og fr endelig svar 4. Sept 20:18. I mellom disse spr Sammy Myklebust om hvorfor dere ikke informerer skikkelig, noe dere til dags dato mener at dere gjr ved enhver anledning. Ved denne anledningen - etter 56 timer. Er det ikke litt feil kritisere Sammy for f svar fort, nr dere ignorerer Knut Albert sine sprsml (flertall) i 56 timer fr dere endelig svarer begge?

I den samme trden skrives det at som et ledd i oppstarten av Sagene Bryggeri, har vi innledet et langsiktig samarbeid med Arendals bryggeri (Norges nest eldste) som ble overtatt av bryggeriarbeiderne selv i 2009, og craft- bryggeriet som blir installert p Sagene vil primrt brygge spesiall rettet mot Vinmonopolet og restaurantmarkedet.

Betyr ikke dette at Sagene pilsneren, alts deres flaggskip Oslo-l, vil bli produsert i Arendal og derfor ikke primrt p Sagene?

Dine pstander om at Carlsberg group har lagt ned bryggerier stemmer heller ikke, da de frst kom inn som eiere i 2000 - for s ta helt over i 2004. Da det eneste bryggeriet du nevner som er lagt ned etter dette er i Trondheim, finner man enkelt ut at ikke bare eksisterer E.C.Dahls fortsatt, men det skal bygges nytt bryggeri, samt at det gamle bryggeriet vil bli brukt som (nasjonalt) lsenter.

I tillegg har Brooklyn breweries investert i E.C. Dahls s sent som i april i r. Som du kanskje innser er det drlig investering om bryggeriet allerede er nedlagt, slik du pstr?

Er hatet like stort til all brus med en historie tilbake til norskeide Nora, som da burde blitt sett p som synderen du s gjerne vil utpeke - da det var de som la ned de andre bryggeriene?

l m ikke bli en farlig greie, vi m f tilbake en lkultur her sier du i et intervju med Nettavisen. Oslo har ingen lkultur!!?? Du vil ikke konkurrere med hndverksbryggeriene, men med utsagn som at man m f tilbake en lkultur, mener du at Oslo Mikrobryggeri, Amundsen, Little brother, Schous, Crow og Grnerlkka - for nevne noen - ikke er en del av lkulturen som florerer i hovedstaden?

P sosiale medier sier du at Sagene har ml om redde de historiske norskeide bryggeriene fr vi bygger vrt eget. Betyr dette at dere hadde reddet de norskeide bryggeriene allerede hsten 2014, eller n hsten 2015, da dere skulle/ skal brygge selv?

Nr dere har reddet de historisk norskeide bryggeriene, vil dere beholde Ringnes og Frydenlund utenbys, eller flytte de tilbake til Oslo?

Og siden du er s i mot utlandske eiere og utenlandsk l i Norge generelt, og Oslo spesielt, hvorfor markedsfre dere i Cannes og nske om bli en utfordrer p det amerikanske markedet, nr den type bedrifter gjr dere uvel her hjemme? Blir ikke det dobbelmoralsk?

Hva mener dere med skriften p boksene; bryggerigutta og fabrikkjentene p Sagene har i flere generasjoner sttt opp og kjempet for sine arbeidsplasser og Oslo-folks rett til lokalt l nr jobbene og let er i Arendal?

Med mer lidenskap for godt l enn kjappe penger str det ogs. Slik de sm, men ekte Oslo bryggeriene faktisk gjr. De som brygger selv. Bryggerigutta og fabrikkjentene, vet du.

Jeg ser tydeligvis ikke det store bildet, jeg heller. Bare masse sm lgner ...

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar