hits

Dette er hersketeknikk!

kommentarer

Når språket stadig forflates forsvinner nyansene. Det som ryker først er ironi og undertekst.


Foto: Privat

Av Sven Henriksen, skuespiller og dramatiker

Mange kan ikke forholde seg til annet enn ordene de leser, men evner ikke å tolke dem eller sette dem i en sammenheng. Om du prøver deg på litt ironi blir mange sinte og griper til debatantenes mest populære krykke i alle diskusjoner: Hersketeknikk! Og da spiller det ingen rolle at de selv få minutter før har hakket den nylig friskmeldte Gunhild Stordalen i småbiter, for det er selvfølgelig deres fulle rett i et land der alle har 100% ytringsfrihet, men selv krever å beskyttes for det minste angrep fra folk de kjenner eller ikke kjenner på nettet.

Mange av disse som kaller den vakre rike kvinnen «en iskald og kalkulerende blondine» som «bare er ute etter å vise verden hvor god hun er» og siden hun «er rik som et troll» bør hun «tåle å bli tatt hardt» fordi hun og mannen «flyr verden rundt i et eget privatfly» mens de «babler om miljø» og «kyss meg i rævva» de to er ikke «hakket bedre selv» forstår neppe at slikt også bør kunne karakteriseres som grov hersketeknikk. Men når jeg gikk i debatt med noen av disse som har gått på «livets knallharde skole» tok det ikke mange runder før jeg fikk høre at jeg var en kjip fyr som dreiv med nettopp hersketeknikk. Man må jo le litt i skjegget.

Hvorfor dette hatet mot rike mennesker? Det er galt når de flakser verden rundt i privatfly, holder party og gifter seg på en øy eller på et slott i Italia, og det er galt når de står opp for noe de tror på og bruker penger på å bekjempe f. eks fattigdom. For når de gjør det førstnevnte er det «se der ja, slik er disse drittsekkene!» og når de gjør det motsatte beskyldes de for å hykle og for å vise sin godhet som bare handler om å bygge en perfekt fasade. For vi vet jo alle at i Norge må du ikke fly med jetfly eller flashe rikdommen din om du skal mene noe politisk, nei, du må gå til fots, kle deg i filler før du kan ytre deg om miljø og fattigdom. Det er en grunn til at Jonas Gahr Støres penger er en rød klut for mange. Rikdom og sosialisme stemmer ikke med folks oppfatning fordi ting ligger i feil skuff. Og slik kan vi ikke ha det.

Ingenting er så stygt som nettet når hakkekyllingen er valgt ut. Flokken av gribber posisjonerer seg og så går de til angrep. Vi har sett det mange ganger. Ari Behn. Odd Nerdum. Sølje Bergman. Märtha Louise. Stordalens. Ok, det er lov å være uenig i livsstil og meninger, men et sted er det noe som heter menneskeverd og respekt. Og i de to siste døgnene har jeg sett noen karakteristikker av Gunhild Stordalen som er langt under beltestedet. Hun er en nylig friskmeldt kvinne som har kjempet seg gjennom en krise, og nå har hun reist seg og jobber videre for det hun tror på. Men hun er for vakker, for tynn, for rik, og derfor skal hun hakkes i stykker av alle de gribbene som finner det oportunt å flakse rundt i cyberspace. Av og til synes jeg lille Norge er et smålig lite rotteland. Sånn, nå fikk jeg sagt det. Som sagt, i går kveld tok jeg henne i forsvar. Og jeg fikk høre det. Hersketeknikk herr Henriksen? Men når dette er sagt er det mange som også hyllet henne i går. Bildet er aldri svart/hvitt.

Men det er disse selvopptatte trollene som bare må ta alle som stikker hodet fram. Disse som til en hver tid må pisse i brønnen og ikke får sove før de har spredd litt uhygge på nettet. Jeg heier på Gunhild Stordalen.

Og til dere som hater henne så sterkt. Kan dere ikke spa opp noen litt minde pene og lutfattige damer fra Groruddalen, få dem til å stille seg opp på torget og oppfordre folket til å spise mindre rødt kjøtt? Så får vi se hvor mye pressedekning de får? Dere som har gått på «livets knallharde skole» får ta dere av evalueringen av prosjektet etterpå, dere er jo på jobben 24/7. Jeg gleder meg.

Ja, jeg vet, dette er reinspikka hersketeknikk! In your face motherfuckers.

Dette innlegget var først publisert på Henriksens blogg Sven Henriksen