hits

Look to Britain


Terje Liverød sammen med det argentinske fotball-ikonet Diego Maradona. 

Mens England gjennom mange år har utfordret FIFA-mafiaen og nå vurderer å boikotte neste VM, noe over 50 prosent av den tyske befolkning også mener Tyskland bør gjøre, er det som vanlig relativt stille hos Norges Fotballforbund (NFF). 

Av Terje Liverød, siviløkonom og tidligere fotballspiller

Norge, et land som helst vil klappe seg selv på brystet som forkjemper for både det ene og det andre, har forholdt seg stille når det har kommet til VM, FIFA , Blatter, korrupsjon, Qatar og menneskerettigheter. Først når skandalen oppstår og alle andre europeere står opp, kommer NFF diltende etter og tar til orde om at de ville stemme mot Blatter. 

Idrettens største pengemaskin

Man kan velge å se på det som demokratisk når Togo med 3000 medlemmer i sitt forbund har like stor innflytelse i FIFA som Tyskland; hver en stemme. Eller at de karibiske øyer har tre ganger så mange stemmer som Sør-Amerika. Eller at Karibien med 29 medlemsnasjoner, som spiller mer cricket enn fotball, har 60 prosent innflytelse i forhold til UEFA. Og kan, sammen med Afrika og deler av Asia, styre og kontrollere hele FIFA. Men det er noe besynderlig ved konsekvensene av dette, og med det faktum at de to mest korrupte regioner i verden støtter Blatter, og med det styrer FIFA og VM. Idrettens største pengemaskin. Tilfeldig?

Blatter har nå sittet 40 år i to ledende posisjoner i FIFA. Og har hatt 40 år til å gjøre noe ved det. Og like mange år har NFF hatt på seg til å si i fra. Noe de aldri har gjort, men strøket til glans hva gjelder mot, evne og vilje til å stå opp og fram.

Alle andre enn fotballedere vet nemlig at en kultur bygges fra toppen, ikke fra bunnen. Vet at det er ledelsen i en organisasjon som setter parameterne, ikke de på gulvet. Alle bedriftsledere vet at det er de, og kun de, som kan endre en dårlig bedriftskultur. Og de som sitter rett under vet samtidig at dersom man skal ha forhåpninger om å endre noe, så må man tore, og ønske, å si i fra. Ikke snu ryggen til, slik NFF og mange med de har gjort gjennom alt for mange år. 

Mange penger har byttet hender

Presidenten i det sørafrikanske fotballforbundet har bekreftet at han overførte 10 millioner dollar til en FIFA-konto i USA før avgjørelsen om VM i Sør-Afrika ble tatt. Penger som ble overført videre til tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, på Trinidad ? verdens 7. mest korrumperte land. Som bekrefter dette. Og som høstet alle de karibiske stemmene til fordel for Sør-Afrika. FIFA-kontoen i USA og beløpet ble kvittert for av generalsekretær Valke i FIFA, Blatters høyre hånd, som imidlertid benekter at det har noe med korrupsjon å gjøre. Men allikevel har valgt å avlyse sin planlagte og naturlige reise til kvinne-VM i Canada, som har utleveringsavtale med USA, og forbli i Sveits.

NFF, og mange med de, har gjennom sin passivitet og stilltiende aksept gjennom alle Blatter- og Havelange-år bidratt til å skape, og er med det ansvarlige for, den ukultur som har utviklet seg i FIFA. Hadde flere hatt mot og gjort som England kunne det ha vært endret, eller påvirket, for lenge siden. Man kan saktens spørre seg hvorfor. Men da spørsmål ikke er velkomne i den såkalte transparente FIFA fotball-verden, kan vi kun konstatere at presidenten i NFF, og et norsk fotballforbund generelt, aldri har likt å kalle en spade for en spade, men heller rosemale flassende maling.  

Som døde elefantmonumenter

Og at dens generalsekretær har sin fotballbakgrunn fra Vålerenga, og sin utenlandserfaring fra, ja nettopp, Sør-Afrika og FIFA-VM. Et av verdens mest korrupte land i samarbeid med verdens mest korrumperte idrettsorganisasjon, i et mesterskap som ble kjøpt og deretter betalt av fattige afrikanske borgere, hvor fotballstadionene står igjen som hvite, døde elefantmonumenter til minne om nok et tragisk tapsprosjekt.

For alle andre enn FIFA ? og de som jobbet der.

Og da er det kanskje i beste FIFA-stil best å holde kjeft.

#Blatter #FIFA #Fotball #NFF #Korrupsjon #UEFA #VM 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar