hits

Narkomane trenger attraktive tilbud

kommentarer


Foto: Jon Eeg/NTB scanpix

Av Kjersti Krokmogen, student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Medier og kommunikasjon

Brugata holdeplass er et av flere områder i hovedstaden med åpne russcener. Mange vil si de føler et ubehag ved å se åpenlyst rusede mennesker rundt seg. Hver gang jeg står på bussholdeplassen på Brugata dukker disse tankene opp i hode mitt: Skal jeg spørre om det går bra? Burde jeg bare overse de? Kan de bli hissige dersom jeg ser på de for lenge? Er jeg i trøbbel om jeg ser at de doper seg? Burde jeg ringe politiet? Hva skal til for å hjelpe? Det er ofte jeg skulle ønske rusmiljøet ikke var synlig. Det enkleste for regjeringen er kanskje å jage de bort, men resultatet vil bli langt dårligere. 

I 2011 startet regjeringen i samarbeid med politiet en målrettet innsats mot det åpne rusmiljøet på Plata, Jernbanetorget og nedre Karl Johans gate. Hensikten var at rekrutering ikke skulle forekomme, for å redusere antall rusmisbrukere. I dag ser vi at det åpne rusmiljøet kun har flyttet seg noen hundre meter øst til Brugata bussholdeplass. Vi ønsker regjeringen setter fokus på alternativer som kan hjelpe rusmisbrukerne, istedenfor å jage de fra sine faste plasser.

Uteseksjonen og Legevakten i Oslo har gjennomført tellinger av rusavhengige i Oslo sine gater i flere år. De seneste undersøkelsene viser at antall rusmisbrukere er redusert markant. Det er ikke nødvendigvis fordi det er færre rusmisbrukere, men fordi de har spred seg rundt i byen. Regjeringen trodde kanskje de gjorde alle godt da de satte i gang en aksjon mot de åpne russcenene i Oslos paradegate. Da slipper i hvert fall å irritere oss over de rusavhengige som henger på ett sted. 

Tellingene til uteseksjonen viser nemlig også at det åpne miljøet har forflyttet seg til flere områder i byen. Leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arild Knutsen, har uttrykt til VG at aksjonen fra 2011 gjorde vondt verre. Knutsen deler ut brukerutstyr til narkomane daglig, og kjenner miljøet godt. Til VG sier han at forskyvningen har ført til at miljøet er blitt mer uoversiktlig, som igjen fører til at færre får hjelp. Vi håper at regjeringen fremmer flere gode og attraktive tilbud som gjør at ungdommen og de eldre rusavhengige er villige til å skaffe videre hjelp. Det er dette som kan skape forbedringer. Vi vil ikke at folk skal føle seg utstøtt, bare tørre å stå frem og se at de har et problem.

Noen ganger virker det som vi glemmer at rusmisbrukerne er alminnelige mennesker med en avhengighet. Det er mange forskjellige grunner til at folk begynner å ruse seg - enten det er personer i høyere stillinger, ungdommer eller alminnelige voksene mennesker. Alle har hver sin historie som kan være en trigger til at det går fra en dårlig vane til en avhengighet. Rusmisbruk er fortsatt et ?tabubelagt? tema. Det kan føre til at færre søker hjelp. Det burde ikke være slik at rusavhengighet er noe man må skamme seg over. Vi kan ikke la regjeringen sette i gang aksjoner som skaper forskyvninger og mindre oversikt over hvem som trenger hjelp. 

Vi må ta dette problemet alvorlig. Og vi håper at regjeringen vil gi større oppmerksomhet på rusmisbruket i tiden som kommer. Ikke å sette i gang aksjoner som fjerner det åpne rusmiljøet, men å skape attraktive tilbud til de som vil ha hjelp. Det er ikke noe fasitsvar på hvordan vi kan få en rusfri by. Men Knutsen mener det er lurt å samle rusmisbrukere for å lettere hjelpe de som trenger det. Både de med sterk og svak avhengighet. Ikke skremme de bort slik at det er umulig å holde kontroll over hvor mange som faktisk ruser seg.