hits

Gode kort på hånda

kommentarer

Av Ib Thomsen, Fremskrittspartiet

 

 
 

I dag, onsdag 10. desember blir lovendringen om poker vedtatt av Stortinget. Det betyr at guttekveldene nå er avkriminalisert. I hvert fall de guttekveldene som handler om pokerspill. Fra og med nyttår er det greit at inntil ti venner samles og spiller poker for en innsats på inntil 1.000 kroner pr kveld. Samtidig har Regjeringen vedtatt at det skal være lov å arrangere norgesmesterskap og kvalifiserende runder i Norge. Ja, i Norge! Jeg vet det høres rart ut, men dette vil altså være første gang man kan arrangere et norgesmesterskap i poker på norsk jord hvor det er deltakeravgift og pengepremier, fullt lovlig og uten frykt for å bli arrestert. Jeg er fornøyd med at vi har kommet et godt stykke på vei, selv om jeg gjerne skulle gått enda lenger. Jeg og FrP vil nemlig også tillate pokerklubber.

 

Ifølge Norges Pokerforbund har ca 500.000 nordmenn oppgitt at de har spilt poker én eller flere ganger i fjor. Norgesmesterskapet som ble avholdt i Dublin i fjor tiltrakk seg cirka 1.500 nordmenn som reiste ene og alene for å spille poker. Dette forteller om en utbredelse og en interesse det er meningsløst å forby. Folk flest vil spille poker.

 

Vi vet at det eksisterer en mengde illegale pokerklubber over det ganske land. De vi har snakket med, inkludert Norges Pokerforbund, kan fortelle oss at de aller fleste av disse klubbene består av helt vanlige mennesker med vanlige jobber som samles for å dyrke hobbyen sin, poker. Alle pokerentusiaster jeg har snakket med forteller om fascinasjonen ved å kombinere kalkulert risiko med kjølige nerver. Det handler om å forstå hva motspilleren har på hånden basert på hvordan han har spilt så langt, hvordan han har oppført seg ved bordet og hvordan han har spilt hendene sine tidligere. Det gjelder altså å samle all denne informasjonen samtidig som man må regne på sannsynligheten for at egen hånd er god nok til å vinne potten. Bløffer han nå? Kan han virkelig ha truffet så godt i bordet? Hvilke to kort må han ha for å slå meg? Poker er kalkulert risiko ispedd mye spenning. Dette er en type underholdning som tiltaler meg og det er ikke vanskelig å forstå at så mange andre nordmenn er fascinert av dette spillet.

 

FrP ønsker å fjerne forbudet mot pokerklubber, slik at alle pokerinteresserte over 18 år kan få være med å spille. Vi ønsker lisensierte klubber hvor innsatsen betales over bank. Gevinsten skal overføres til vinnerens bankkonto. Vi ønsker at klubbene er sitt ansvar bevisst, følger med og tilbyr assistanse dersom ett medlem skulle utvikle et uheldig spillemønster.

 

Pengesummene det spilles for i noen av disse illegale klubbene er svimlende, i hvert fall for vanlige lønnsmottakere. De representerer miljøer som i stor grad er på siden av samfunnet og som oftest tjener pengene sine på ulovlig vis. Erfaringer fra blant annet Sverige tilsier at disse klubbene ikke vil forsvinne selv om man liberaliserer regelverket for poker. Det vil alltid være et undergrunnsmarked for svarte penger. Derfor mener FrP at politiet må intensivere sin innsats i å få stoppet nettopp disse menneskene og disse klubbene.

 

Turneringspoker er blant de spillene hvor det er lavest risiko for å utvikle spillavhengighet og miste kontroll. Helt på linje med bridge, hvor det også spilles om penger.  Turneringspoker er en form for poker hvor alle betaler samme innsats og får utdelt like mange sjetonger. Når man har spilt bort alle sjetongene sine har man tapt. Den som sitter igjen med alle sjetongene er den som vinner spillet og får den største premien. Dette betyr at dersom du blir slått ut, kan du ikke kjøpe deg inn på nytt og dermed miste kontrollen over hvor mye penger du taper. Forslaget som i dag blir vedtatt har en maks «buy in» på 1000 kr per mann per kveld. Dette mener våre politiske motstandere vil kunne bidra til avhengighet og spillegalskap. Jeg minner om at dette er de samme politikerne som mener innskuddsgrensene for spill hos Norsk Tipping er forsvarlige. Norsk Tippings tillater spill for inntil 40.000 kroner pr dag, inntil 100.000 kroner pr uke, 300.000 kroner pr måned eller maks 1.000.000 kroner på ett år. Det er ikke farlig. Men 1000 kr i «buy in» på guttekvelden er visst farlig! Forstå det den som kan.

 

FrP er opptatt av å føre en politikk som gjør hverdagen enklere for folk flest. Samtidig er vi opptatt av å ha en ansvarlig spillpolitikk som fanger opp de som sliter. Men i dag skal vi først og fremst feire at lovlydige gutter kan spille for en tusenlapp i godt lag og delta i norgesmesterskapet i poker, i Norge.