hits

Festen er for alle

Av: Håvard Lindheim, Leder, Mot Fylla

... ikke bare for dem som drikker mest og liker å ta'n helt ut. Organisasjonen Mot Fylla, som står bak appen Fyllepolitiet, syntes det var interessant å lese Suzanne Aabels blogginnlegg Skåååål for faen. Og vi merker oss at i strømmen av ord er det havnet flere grove skivebom.

Det handler ikke om å ikke drikke alkohol, men om å oppføre seg. Mot Fylla er ingen avholdsorganisasjon ? vi bryr oss ikke med hvor mye eller hvor ofte folk drikker. 80 % av befolkningen er verken avholdsfolk eller alkoholikere. Alkohol er, som Aabel påpeker, et lovlig rusmiddel, og drikking er en privatsak. I alle fall så lenge drikkinga ikke plager andre enn dem selv.

 Det handler ikke om alkoholikere. Den aller største mengden alkohol drikkes av folk med et moderat forbruk, og det er også i denne gruppa de fleste problemene oppstår. Helt vanlige folk, altså ikke-rusmisbrukere, som av og til drikker så mye at oppførselen deres begynner å gå ut over andre. 

I julebordsesongen handler det for eksempel om den ellers ansvarlige familiefaren (eller ?moren) som sjelden drikker ellers i året, men som blir pære dritings på julebord og ender opp med ... tja, å plage sine kolleger, å være ufin mot personalet på utestedet, å legge an på sjefen, å bli altfor nærgående med hun på regnskap, eller å havne i slåsskamp i drosjekøen på veien hjem. For ikke å snakke om de som kommer hjem fulle og kraglevorne og lar det gå ut over samboer og barn. 

Når noen (som ikke er rusmisbrukere) drikker så mye at oppførselen blir plagsom, går det ut over andre. Mange julebord og andre festlige lag blir mindre hyggelige av akkurat denne årsaken: de få som glemmer god oppførsel, de få som ikke skjønner når nok er nok. Festen som skulle være for alle, skjemmes av noen.

Synes du det er greit, Aabel? Jeg synes faen ikke det er greit.

Problemet er ikke så lite, heller. En SIRUS-undersøkelse fra 2004 antyder at 1,4 millioner nordmenn "minst én gang forrige år" er plaget av andres drikking. Nyere undersøkelser viser liknende tall. 

Mot Fylla er for folk flest, enten du drikker eller er avholds. Drikking er en privatsak, men gi faen i å plage andre.

Å gi hint er ikke spesielt effektivt. Gi et subtilt hint, sier du i blogginnlegget, - slik man gjør ellers. Nettopp. I Norge er hint og håp en vanlig strategi for konfliktløsning: gi et hint og håp det beste! Strategien brukes mye både i arbeidslivet og privat, skriver filosof Øyvind Kvalnes, og den fungerer ganske dårlig.

Slutt med denne hintingen, sier vi. Mot Fylla vil invitere folk til å snakke om dårlig oppførsel i fylla ? vi vil gjøre det lettere å si ifra. For eksempel med appen Fyllepolitiet.

Og hvis du får et rødt kort neste gang du er på fest, Suzanne Aabel, så er det nok din oppførsel som er problemet ? ikke det røde kortet.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar