hits

Livreddende penger til brannvesenet

kommentarer

Av: Camilla Svendsen, journalist Nettavisen dittOslo

 I hele 2014 har dittOslo.no vært tett på situasjonen i Brann-og redningsetaten. Jeg har, igjennom flere saker, dekket brannmennenes arbeidssituasjon i Oslo. Jeg har snakket med åpne og lukkede kilder.

Samtlige av de jeg har snakket med har sagt at de er for få på jobb.

De bryter retningslinjer for å redde andre. De røykdykker før det bestemte antall kolleger er på plass, for å redde liv. De går inn og ut av brennende rom flere ganger enn anbefalt. De er på pletten og risikerer livet, for å redde andre menneskers liv og helse, til toss for at sambandet streiker.

Situasjonen ble såpass prekær at «gutta på gølvet» for en gangs skyld valgte å trosse kodeksen om å ikke rope høyt. I starten av året gikk Jørgen Lie, Bjørnar Aronsen og Ole André Olsvik i bresjen for å fortelle om en beredskap som er kritisk lav, og som de mener kunne gå utover både brannmenn selv og borgerne i byen. De fikk støtte fra pensjonert brigadesjef John Henrik Francke.

Jeg har snakket med et stort antall brannmenn som alle sier det samme; Det er kritisk, vi er for få!

Brannsjef Jon Myroldhaug og byråd for miljø- og samferdsel, Guri Melby (V) var uenige. Beredskapen var god og forsvarlig. «Gutta på gølvet» ble oversett. Melbys øre var vendt mot toppene og bort fra dem som er ute i felten.

Etter lang tid bestemte likevel Guri Melby seg for å besøke Oslos Hovedbrannstasjon. Riktignok etter at brannsjefen erkjente at han kunne ha behov for flere røykdykkere. DittOslo.no ble med da byråden snakket med dem som er tettest på ? røykdykkere og brannmenn, som hver eneste dag jobber for å redde deg og meg, når det brenner. Etter møtet fikk pipen en annen lyd. I revidert budsjett ble det lagt inn en ekstra post på 3 millioner kroner til flere røykdykkere i Brann- og redningsetaten.

Da hadde mediedekningen vært bred, opposisjonen hadde ropt høyt, brannmennene hadde kjempet med nebb og klør.

Dette viser hvor viktig det er at skrivebords-politikk ikke tar over. Det viser hvor viktig det er at politikerne er ute i felt, og lytter til dem som er berørt.  

Endelig kunne de ansette litt flere. Nå skal det være 51 personer på vakt hele døgnet. I neste års budsjett er det lagt inn penger, slik at denne bemanningen kan opprettholdes. Det er planlagt økte rammer i årene som kommer. 

(HELE OPPSUMMERINGEN MED LINKER KAN DU SE HER)

Brannmennene vil nok føle at de nå er et stykke på vei. Ønsket deres er å være 61 personer på vakt.

Jeg liker å kalle dem en egen art. For jeg tror ikke hvem som helst kan bli røykdykker. Ikke bare på grunn av fysikken, men fordi de lever for å hjelpe andre, de ånder for å redde. De stuper inn i brennende bygg og hopper i iskalde vann for å dykke under isen. De risikerer liv og helse for oss.

Mens brannmennene har hjulpet Oslos borgere, har ressursene deres blitt frarøvet dem. De har ofret, men sjelden fått. Før i år.

Pengene betyr ryggdekning og sikkerhet for de som hjelper oss når vi trenger det mest. De har, som de selv ville sagt, kommet et skritt i riktig retning.