hits

Denne sulten er slankerens verste fiende

Av Berit Kvifte


Når du spretter en pose med chips, nøyer du deg neppe med et par flak, men spiser til posen er tom. Hedonisk sult betyr å spise av lysst, ikke av behov. Denne sulten er slankerens verste fiende, men det vet svenske forskere nå hvordan kurere med spinat.

Charlotte Erlansson-Albertsson, professor i medisinsk och fysiologisk kjemi ved universitetet i Lund, Sverige, har i 25 år forsket på apetittkontroll og sammen med sine kolleger publiserer hun i disse dager en ny studie som tar for seg den såkalte hedoniske sulten og hvordan få hjelp til å kontrollere den.

- Uansett hvilken metode som brukes for å gå ned i vekt, føler de fleste at de lider, blir smådeppa og gretne. Selv om sulten er stillet, så kan hedonisk sult overskygge denne og få oss til å spise likevel, fordi vi har lyst. Det skyldes at metthetshormoner som befinner seg lengst nede i tarmen ikke blir frigjort og dermed får ikke hjernen beskjed om at den er mett og tilfreds, forklarer professoren.

Spinat stopper hungeren

Den ferske studien fra Lund, viser at det er såkalte thylakoider som finnes i spinat og som gjør at tarmhormonet, GNP1, frigjøres.

- GNP 1 stopper hungeren etter søtt, salt og fett ganske så umiddelbart i følge gruppen som fikk tilført thylakoider i de tre månedene studien pågikk. Kriteriene i studien som omfattet 38 svenske kvinner i alderen 45-65 år, var å spise tre måltider per dag og i tillegg drive lett mosjon i 30 minutter. Deltagerne fikk velge hva de ville spise, men forbud mot å spise snacks, juice og annet mellom måltidene. Kontrollgruppen viste raskt misnøye. De var tydelig fysne og måtte virkelig streve for å holde seg til de tre måltidene, sier professoren.

Gruppen som fikk thylakoider følte ingen sult eller fysing slik de hadde gjort tidligere. De spiste sine tre måltider og følte seg mette og tilfredse.

Hjelp til alle slankekurer

Overvekt er et økende problem og slankekurene blir stadig mer sofistikerte og oppfinnsomme. Noen virker veldig bra, andre ikke, men det finnes en fellesnevner; den Hedoniske sulten. som gjør det lite lysnetont å telle kalorier eller karbohydrater og ikke minst det å holde vekten stabil når målet er nådd.

- Forutsetningen for å gå ned i vekt, er at du har kontroll og kan sette fra deg maten du er mett og ikke fortsette med å dytte innpå. Da må tarmhormonene frigjøres og til det trengs thylakoider. Jeg vil uansett understreke at du blir ikke slank av thylakoider i seg selv, men de er et must for ikke å sprekke når du slanker deg, sier professoren og legger til:

- Studien viste at de som brukte thylakoider utover forsøksperioden, fikk en enda bedre effekt. Det viser at effekten av thylakoider ikke taper seg etter en tid, snarere tvert i mot.

Virker inn på fettforbrenningen

Gruppen som fikk thylakoider hadde 43 prosent større vektnedgang enn kontrollgruppen. Med andre ord; samtlige som holdt seg til tre faste måltider per dag, gikk en tur på en halvtime og ikke lurte i seg snop, gikk ned i vekt. Hva er så poenget ?

De som fikk thylakoider danset seg gjennom de tre månedene studien varte, mens kontrollgruppen måtte kjempe mot den Hedoniske sulten 24/7. De som fikk thylakoider, fortsatte med sitt nye og stabile spisemønster, mens kontrollgruppen higet etter snacks i alle varianter. Med andre ord; skal du gå ned i vekt på en behagelig måte og ikke minst holde vekten, må metthetshormonene i tarmen bli frigjort. Dette uavhengig av hvilken diett du velger, men vi antar at thylakoider også virker inn på fettforbrenningen, så noe ekstra drahjelp får man.

Professor Erlansson-Albertsson og hennes team vil fortsette forskningen på thylakoider og andre typer avhengighet som røyk, alkohol og droger. Det viste seg nemlig at deltagerne som røkte, reduserte forbruket.


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar