hits

Hvordan er det mulig, NFF?


KLASSISK KAMP: Vålerenga mot Lillestrøm har i flere tiår vært en storkamp i Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Mye handler om starten på Premier League i disse dager, men viktigere for meg er det som skjer på Åråsen stadion kl. 19.00 søndag kveld. Da er det klart for et klassikeroppgjør i norsk fotball. Det er bygd mot by, gult mot blått, traktor og ljå mot øl og glad, det er Lillestrøm mot Vålerenga. Det er helt strålende.

Selv er jeg så heldig at jeg besøker svigerfamilien min midt i vårt vakre land denne uken, så jeg må klare meg med TV 2s eminente sending. Det blir forferdelig. Disse kampene gjør alltid vondt. Mer vondt å se på TV faktisk.

Det ryktes at bortefeltet på «Vårt Åråsen» snart er utsolgt, så at det blir en flott ramme rundt kampen, er jeg overbevist om. Får bare håpe alle er fornuftige og bruker all sin energi på å synge, eventuelt tromme, frem sitt eget lag på banen, og ikke på tull på en åker i nærheten.

For oss som er glade i Vålerenga har man et litt ambivalent forhold til Lillestrøm. For meg personlig synes jeg byderbyene mot Lyn hadde større betydning, men kampene mot Lillestrøm kommer ikke langt bak på listen. Og med Lyns nåværende nivå, omtrent der Vålerengas reservelag koser seg, har selvfølgelig Lillestrøm en god førsteplass akkurat for øyeblikket.  

Etter at Vålerenga viste hele Fotball-Norge at det faktisk er mulig og egentlig ganske lett å slå Strømsgodset i Drammen, turte klubben å si at de gikk for medaljer. Tre kamper senere hvor man har tatt fem av ni mulige poeng, men virkelig rotet bort et par seirer også (5-2-ledelse til 5-5 i Stavanger, blant annet) så er det nå fem poeng opp til det målet. Men jeg liker at klubben tør å sette litt hårete mål. Sånn skal det være.

På Åråsen er dem fornøyd så lenge dem holder plassen i en 16-lagsliga. Å beholde rekorden med antall sesonger på rad på øverste nivå har blitt så viktig at den tidligere storklubben har glemt ambisjoner om medaljer og pokaler. Det er bare å gratulere med vel gjennomført sesong, plassen er nok allerede sikret.


KONTROVERSIELT VALG: Svein Erik Edvartsen dømmer Lillestrøm - Vålerenga. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Så et sukk sånn helt på slutten. Kan noen fortelle meg hvordan det er mulig å sette opp Svein-Erik Edvartsen til å dømme denne kampen? Jeg mener kun en helt plettfri og nøytralt dømt kamp vil være godt nok, alt annet vil bli feil. Med andre ord har NFF og Norsk Fotballdommerforening alt å tape med dette oppsettet.

Forklaring følger:

Edvartsen har en lang historie som daglig leder i Storhamar Hockey, en av de klart største rivalene til Vålerenga Hockey. Så tok han over som leder for Lørenskog Hockey, en klubb som har et uttalt like stort «hat» mot Vålerenga. Med andre ord, Edvartsen jobber gjerne for klubber som ikke liker Vålerenga spesielt godt.

Et eksempel er for et snaut år siden, like før Vålerenga - Lillestrøm, da Lørenskog Hockey tvitret følgende: «Lykke til i dag, Lillestrøm SK! Gjør oss stolte!».

Edvartsen er som kjent ganske aktiv i diverse sosiale medier, både Twitter og Instagram. Han tør å være synlig og tilgjengelig i et utsatt yrke som fotballdommer. All ære til han for det. Men jeg tror også han har litt å si for hva Lørenskog skriver på Twitter. Det ble noen reaksjoner på den tweeten, og den ble til slutt slettet.


I dag dømmer altså Edvartsen, daglig leder for en klubb som håper Lillestrøm slår Vålerenga, nettopp kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga. Jeg tror de fleste med litt fotballforståelse forstår hvor feil det kan bli.

Nå skal det sies at Edvartsen har skjerpet seg betraktelig i sin dommergjerning de siste sesongene. Han har utviklet seg til å bli en god tippeligadommer, rett og slett. Men nesten uansett hva han finner på mellom kl. 19.00 og 20.45 på Åråsen i dag, så er det store sjanser for at det blir feil. Dømmer han pro Lillestrøm ? ja, da skjønner jo alle hvor det bærer. Dømmer han pro Vålerenga blir det like feil, da kan han beskyldes for å kompensere spørsmålet om nøytralitet.

La oss for fotballens skyld håpe at jeg tar skammelig feil, og at kampen på Åråsen blir så tett, intens og spennende som et lokaloppgjør skal være, uten at vi husker at dommeren i det hele tatt har vært på banen.

Kom igjen, Enga! 

 

 Lasse A. Vangstein, Vålerenga-supporter

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar