hits

Ikke kødd med ytringsfriheten min VG-Anders

kommentarer

Det er denne skriftelige uttalsen fra VGs kommenator Anders Giæver som får informasjonsrådgiver Jarle Aabø til å reagere: 

PR-bransjen bør holde seg utenfor all annen samfunnsdebatt enn den strengt PR-faglige.

Av: Jarle Aabø

Anders Giæver er ingen hvem som helst i norsk presse, og hans kommentarer flytter makt. Det erderfor spesieltt tragisk at nettopp han tar på seg rollen som en ytringsfrihets-politimann og vil innskrenke en grunnleggende menneskerett for de mange tusen som arbeider med informasjon og PR i Norge. Skulle PR-bransjen lagt seg flat for Giævers bemerkelsesvedige ustpill hadde jeg ikke kunne ytret meg slik jeg gjør nå, fordi denne saken ligger ikke inn under «det strengt PR-faglige». 

 Alt som truer menneskers rett til å ytre seg er selvfølgelig demokratiets fiende. Skal PR-bransjen ta Giævers utspill på alvor innebærer det for eksempel at den aldri kan ytre seg om VGs journalistiske kvalitet, ei heller reise andre samfunnsrelevante problemstillinger som ligger utenfor det strengt PR-faglige. Så for å være svært tydelig og for å bruke VGs tabloide språk:

 Ikke kødd med ytringsfriheten min VG-Anders. 

 For å understreke at dette er en viktig debatt å ta med Giæver, har jeg lyst til å minne VGs kommentator om Vær Varsom-plakatens utgangspunkt. Der defineres pressens samfunnsrolle til å være en garantist for ytringsfriheten og den pålegger pressen en plikt om å la ulike syn komme til uttrykk. Skulle Giævers nydefinisjon av hva ytringsfrihet innebærer få gjennomslag i hele norsk presse, bør pressens etikk-plakat omskrives.